RTAB lieta: Tolstojs informējis KNAB par slimības lapu (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

​Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes loceklis, Rīgas domes deputāts Maksims Tolstojs (S) informējis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) par viņam izsniegtu slimības lapu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

RTAB krimināllietā KNAB pagājušajā nedēļā aizturēja biroja valdes priekšsēdētāju un partijas "Gods kalpot Rīgai" valdes locekli Vitu Jermoloviču un RTAB biroja vadītāju Ingunu Priedīti, bet patlaban oficiāli nav zināms, vai KNAB plānojis aizturēt arī Tolstoju.

KNAB gan ir publiski atzinis, ka, iespējams, izmeklēšanas gaitā aizdomās turēto personu skaits varētu palielināties. Tolstojs KNAB veikto kratīšanu laikā bija komandējumā Krievijā, bet pēc komandējuma beigām darbā neatgriezās, un viņa atrašanās vieta kolēģiem tagad neesot zināma. Masu medijos ir izskanējis, ka Tolstojs joprojām uzturoties Krievijā, kur esot ievietots ārstniecības iestādē.

Uz jautājumu, vai šajā kriminālprocesā plānota kādas personas izsludināšana meklēšanā, KNAB aģentūrai LETA atzina, ka par veiktajām vai plānotajām izmeklēšanas darbībām KNAB komentārus nevar sniegt, lai neietekmētu izmeklēšanas gaitu.

Jau ziņots, ka KNAB 5.aprīlī sāka kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu.

KNAB 13.maijā veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā desmit kratīšanas dažādās adresēs, kā arī vairākas izņemšanas. Kratīšanas veiktas ne tikai Latvijā, bet paralēli arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā. Kratīšanās izņemts ievērojams apjoms informācijas, datu nesēji, kā arī akcīzes preces bez akcīzes marķējuma.

Krimināllietā aizturēja Jermaloviču un Priedīti, kuras atbilstoši kriminālprocesa normām atzītas par aizdomās turētajām. Abas personas patlaban ir atbrīvotas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus - aizliegumu ieņemt noteiktu amatu, aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām.

KNAB izmeklētāju rīcībā esošie fakti liecinot, ka RTAB amatpersonas, iespējams, izšķērdējušas nodibinājuma finanšu līdzekļus lielos apmēros, tajā skaitā, noslēdzot fiktīvus sadarbības līgumus, apmaksājot privātus izdevumus, viltojušas un izmantojušas viltotus dokumentus, nodarbinājušas fiktīvus darbiniekus, kā arī prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus lielos apmēros. Sākotnējie aprēķini liecina, ka noziedzīgu darbību rezultātā nodarīti zaudējumi ne mazāk kā 300 000 eiro apmērā, tomēr nodarīto zaudējumu apmērs tiks precizēts, veicot grāmatvedības ekspertīzes.

KNAB iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgo nodarījumu pēdas ved uz ārvalstīm, līdz ar to procesa virzītājam bija jānosūta vairāki Eiropas izmeklēšanas rīkojumi, kā arī būs jānosūta vairāki tiesiskās palīdzības lūgumi, kas varot būtiski pagarināt krimināllietas izmeklēšanas laiku.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto" noskaidrojis, ka RTAB pērn bija noslēdzis vairākus līgumus ar sabiedrisko attiecību speciālistu un lobistu no Vācijas Lucu Meieru, kurš ir slavens kā Angelas Merkeles priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs 2013.gadā. Šo speciālistu piesaistījusi arī partija "Saskaņa" priekšvēlēšanu kampaņas veidošanai pirms 2018.gada Saeimas vēlēšanām, un tagad esot radušās aizdomas, vai ar RTAB naudu patiesībā nav ticis maksāts par "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņu.

RTAB bija noslēgti vairāki līgumi ar "Saskaņas" konsultanta Meiera firmām par Rīgas reklamēšanu ārvalstīs, piemēram par tūrisma semināra rīkošanu. Līgumi ir bijuši līdz pat 50 000 eiro vērti, bet kopēja summa, ko Meiers varētu būt saņēmis no Rīgas domes nodibinājuma, ir ap 300 000 eiro.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu