Zelenskis gatavs zaudēt amatu, lai izbeigtu karu Austrumukrainā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka par savu galveno uzdevumu uzskata karadarbības izbeigšanu valsts austrumos, un tā izpildei viņš ir gatavs pieņemt nepopulārus lēmumus, tostarp tādus, kuru dēļ viņam var būt jāatstāj valsts vadītāja amats.

"Mūsu galvenais uzdevums ir pārtraukt uguni Donbasā," Zelenskis sacīja parlamenta sēdē pēc tam, kad bija inaugurēts prezidenta amatā.

"Man bieži jautāts, uz ko esmu gatavs, lai uguns tiktu pārtraukta? Dīvains jautājums. Uz ko jūs, ukraiņi, esat gatavi jums tuvu cilvēku dzīvības dēļ. Uz ko? Varu apliecināt, ka esmu gatavs uz visu, lai mūsu varoņi vairs nekristu kaujā. Es patiešām nebaidos pieņemt sarežģītus lēmumus. Esmu gatavs zaudēt savu popularitāti, savus reitingus, un, ja būs nepieciešams, es bez vilcināšanās esmu gatavs zaudēt savu amatu, lai tikai iestātos miers," paziņoja jaunais Ukrainas prezidents.

"Nezaudējot mūsu teritorijas, nekad," viņš piebilda.

Zelenskis arī uzsvēra, ka par dialoga sākumu ir jākļūst visu sagūstīto Ukrainas karavīru atbrīvošanai. "Ne mēs šo karu sākām, bet mums šis karš ir jāizbeidz. Un mēs esam gatavi dialogam. Tomēr esmu pārliecināts, ka pirmais šī dialoga solis būs visu Ukrainas gūstekņu atgriešanās," klāstīja jaunais valsts vadītājs.

Kā nākamo izaicinājumu Zelenskis nosauca zaudēto teritoriju atgūšanu.

"Godīgi sakot, man šis formulējums nešķiet īpaši pareizs, jo nevar zaudēt to, kas ir tiesiski mūsu. Gan Krima, gan Donbass ir Ukrainas zeme," paziņoja prezidents.

Vienlaikus viņš norādīja, ka kopā ar teritorijām ir zaudēti arī cilvēki un tagad "mums ir jāatgriež viņiem apziņa", teica Ukrainas prezidents, runā pārejot uz krievu valodu.

Jau vēstīts, ka Zelenskis pirmdien tūlīt pēc stāšanās Ukrainas prezidenta amatā atlaidis valsts parlamentu, kā arī ierosinājis valdībai demisionēt. Par to viņš paziņoja parlamenta svinīgajā sēdē, kurā notika viņa inaugurācija.

GALERIJA: Volodimira Zelenska inaugurācija

Zelenskis 21.aprīlī uzvarēja prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, saņemot 73% balsu. Viņa sāncensis, līdzšinējais valsts galva Petro Porošenko ieguva tikai 24% balsu.

Tik pārliecinošu rezultātu nevienam prezidenta amata kandidātam Ukrainas vēsturē līdz šim nebija izdevies gūt.

Zelenskis, par kura politiskajiem uzskatiem vēl ir daudz neskaidrību, kļuva populārs kā televīzijas komiķis. Aizvadītā gada pēdējā dienā viņš negaidīti paziņoja, ka ir nodomājis kandidēt uz prezidenta amatu.

Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu