Uz lielā ekrāna Džona Hilla debijas filma "90. gadu vidū"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
“90. gadu vidū” ("Mid90s")
“90. gadu vidū” ("Mid90s") Foto: kadrs no filmas

Par “Supergribošajiem” (Superbad, 2007) un “Volstrītas vilku” (The Wolf of Wall street, 2013) balvai “Oskars” nominētais aktieris Džona Hills sadarbojies ar labākajiem mūsdienu režisoriem Mārtinu Skorsēzi, Gasu van Santu, brāļiem Koeniem un Hārmoniju Korinu, deviņdesmito gadu kulta filmas “Bērni” (Kids, 1995) scenārija autoru. Šoreiz komiķis pats iesēdies režisora krēslā un uzņēmis nostalģisku filmu par 90. gadu vidū augušajiem skeiteriem “90. gadu vidū” ("Mid90s"), ko Latvijā demonstrēs no 24. maija.

Brīvība būt jaunam

Filmas darbība risinās Losandželosā saulainā 90. gadu vasarā. 13 gadus vecais Stīvijs (pēc filmas “Svētā brieža nogalināšana” pazīstamais Sanijs Saldžiks), vēlēdamies iekļauties superīgo skeiteru grupā, paņem skeitborda dēli un kopā ar jaunajiem draugiem droši dodas Kalifornijas ielās. Tie ir laiki, kad televīzijā valdīja “Bruņrupuči nindzjas”, viedtelefoni bija tāla nākotne, par internetu gandrīz neviens vēl nebija dzirdējis. Draugi vienmēr tikās vienā un tajā pašā vietā, kautiņš ar vecāko brāli vai māsu bija parasta parādība. Režisors Džona Hills 90. gados bija pusaudža vecumā, klausījās repu, centās kļūt par vienu no superīgajiem Losandželosas skeiteriem un iemantoja iesauku Ebrejs Džona.

““90. gadu vidū” ir mana sirds,” teicis komiķis, tagad arī režisors.

Nostalģiskā 90. gadu mūzika

Nostalģiju pēc 90. gadiem izraisa arī mūzika, ko filmas skaņu celiņam izraudzījies pats Dž. Hills. No Nirvana, Moriseja, Pixies līdz hiphopa elkiem Wu-Tang Clan, GZA, Nas – šo mūziku klausoties, uzaudzis katrs 90. gadu bērns. Režisoram gandrīz nebija līdzekļu dziesmu autortiesībām, un viņš rakstīja mūziķiem vēstules, lūgdams atļauju tās izmantot filmā.

“Vispirms es sazinājos ar Moriseju. Nodomāju: ja izdosies dabūt viņu, dabūšu arī pārējos. Viņa atbilde bija skaista - panākumu vēlējumi un vārdi, ka viņš nevar vien sagaidīt dienu, kad redzēs “90. gadu vidū”. Es gandrīz zaudēju samaņu! Viņš izteica vārdus “90. gadu vidū”,” žurnālam Vogue stāsta Džona Hills.

Ar rūpīgi izraudzīto 90. gadu mūziku nepietika, režisors uzaicināja Trentu Reznoru un Atikusu Rosu – “Oskara” laureātus par labāko mūziku filmai “Sociālais tīkls”. Filmai “90. gadu vidū” viņi sacerējuši četras oriģinālas melodijas.  

Džona Hills filmā «Džampstrīta 21»
Džona Hills filmā «Džampstrīta 21» Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Aktieru atlase skeitparkā

Lai parādītu skeiteru kultūru, Dž. Hills devās uz  skeitparku filmas aktieru meklējumos.  Kopā ar producentu un skeiteri Maikiju Alfredu viņš apstaigāja Losandželosas apkaimes un iepazinās ar daudziem jauniem skeiteriem, kuru vidū bija arī galvenās lomas tēlotājs Sanijs Saldžiks. Ieraudzījis tolaik 11 gadus veco zēnu, kurš tēlojis Jorga Lantima filmā “Svētā brieža nogalināšana” (The Killing of a Sacred Deer, 2017), viņš saprata, ka ir atradis savu galveno aktieri. Tajā pašā dienā puisis tika pie lomas. Skeiteru bandas vadoņa loma uzticēta profesionālam skeiterim un muzikantam Neikelam Smitam, kurš 2013. gadā sācis strādāt kopā ar reperi  Tyler, The Creator. Bez skeiteriem filmā tēlo arī par filmu “Mančestra pie jūras” (Manchester by the Sea, 2016) balvai “Oskars” nominētais Lūkass Hedžs un Ketrīna Voterstone no filmu sērijas “Fantastiskās būtnes: Grindelvalda noziegumi” (Fantastic Beasts).

Filmas “90. gadu vidū” reklāmkadri.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu