Kremlis noliedz saistību ar skandālu, kas Austrijas vicekancleram maksāja amatu (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Scanpix/Sputnik

Kremlis pirmdien noliedzis saistību ar politisko skandālu Austrijā, kura dēļ valsts vicekanclers Heincs Kristians Štrahe bija spiests demisionēt un tika izsludinātas ārkārtas vēlēšanas, vēsta aģentūra "Reuters". Skandāls saistīts ar sešas stundas garu slepeni uzņemtu videoierakstu, kurā Štrahe apspriež koruptīvas mahinācijas.

Vācijas mediji publicēja slepeni ierakstītu video, kurā 2017.gada jūlijā trīs mēnešus pirms Austrijas parlamenta vēlēšanām Štrahe un Austrijas Brīvības partijas pašreizējās parlamenta frakcijas vadītājs Johans Gudēnuss sarunājas ar krievu uzņēmēju Aļonu Makarovu, kuru uzskata par Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ļoti tuva oligarha pārstāvi.

Štrahe vēlāk preses konferencē sacīja, ka Makarova esot uzdevusies par Latvijas valstspiederīgo, kas kopā ar savu meitu vēlas pārcelties uz Vīni, lai pastāvīgi dzīvotu Austrijā un ieguldītu šajā valstī savu naudu.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs pirmdien žurnālistiem sacīja, ka incidentam "nav un nevar būt nekāda saistība ar mums".

Ierakstītajā sarunā tiek apspriestas iespējas finansiāli atbalstīt Austrijas Brīvības partijas priekšvēlēšanu kampaņu apmaiņā pret Austrijas medija "Kronen Zeitung" akciju iegādi, kazino licenci un tiesībām piedalīties auto maģistrāles būvniecībā.

Krievijas oligarha pārstāve sola Austrijā ieguldīt 250 miljonus eiro un vairākkārt atzīst, ka minētās naudas izcelsme ir ne pārāk likumīga. Tomēr, neraugoties uz šo faktu, saruna par naudas ieguldīšanu turpinās sešas stundas.

Sešas stundas garajā videoierakstā bez runām par ziedojumiem partijai apmaiņā pret atbalstu krievu oligarhu biznesam izskan arī aizskarošas baumas par citiem Austrijas politiķiem. Piemēram, Heincs Kristians Štrahe lielās, ka viņam esot informators, kurš atsūtījis kompromitējošas fotogrāfijas ar bijušo Austrijas kancleru Kristianu Kernu, kurās viņš redzams kopā ar nepilngadīgu tumšādaino Dienvidāfrikas Republikas pilsētā Kapštatē. Tāpat Štrahe runā par seksa orģijām narkotiku reibumā, kurās it kā piedalījies pašreizējais Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs.

Video ir dzirdams, kā Austrijas vicekanclers krievu uzņēmējai skaidro ziedojumu pieņemšanas kārtību. Nauda esot jādod nevis partijai pa tiešo, bet gan caur kādu apvienību, lai par šādu finansējumu nebūtu jāinformē auditori. Apvienības nosaukums gan netiek minēts.

Štrahe pēc skandāla paziņoja par savu demisiju.

Savukārt Austrijas kanclers Sebastians Kurcs izsludināja parlamenta ārkārtas vēlēšanas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu