Lietuvas Ārlietu ministrija sāk iekšējo izmeklēšanu par vēstnieka Maskavā iespējamo pārkāpumu (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas vēstnieks Maskavā Remiģijs Motuzs
Lietuvas vēstnieks Maskavā Remiģijs Motuzs Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas Ārlietu ministrija pirmdien sākusi iekšējo izmeklēšanu, kuras gaitā izskatīs Ģenerālprokuratūras informāciju attiecībā uz iespējamo savas valsts vēstnieka Maskavā Remiģija Motuza pieļauto pārkāpumu.

Ģenerālprokuratūra piektdien paziņoja, ka anulējusi Motuzam īpašā liecinieka statusu pirmstiesas izmeklēšanā par, iespējams, neskaidrajiem apstākļiem, kādos vēstniecībā izsniegta vīza Krievijas baņķierim Rinatam Nasirovam, bet vienlaikus norādīja, ka diplomāta darbībās saskatāmas dienesta pilnvaru pārkāpuma pazīmes un attiecīgā informācija nodota Ārlietu ministrijai.

Īpašā liecinieka statuss personai tiek noteikts gadījumā, ja tā tiek nopratināta par savu rīcību, bet iemesla turēt to aizdomās nav. Anulējot šo statusu, Motuzs nopratināts kā parasts liecinieks.

Vēstnieks, kas pirms vairāk nekā mēneša tika atsaukts no Maskavas uz konsultācijām, turpinās strādāt Viļņā, līdz tiks pabeigta dienesta izmeklēšana.

Jau ziņots, ka sākotnēji Motuzs tika nopratināts kā īpašais liecinieks lietā, kurā Lietuvas Tirdzniecības un rūpniecības asociācijas vadītājs, bijušais diplomāts Rimants Šidlausks tiek turēts aizdomās, ka apmaiņā pret kukuli solījis ietekmēt noteiktas personas, lai Krievijas pilsonim, nelielās bankas "Novij promišļennij bank" īpašniekam Rinatam Nasirovam tiktu izdota ilgtermiņa Šengenas vīza.

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes aizdomās turētā statusu šai lietā līdz ar Šidlausku un Nasirovu noteikušas arī uzņēmējam Albinam Bieļauskam.

Nasirovam un viņa dēlam marta beigās, balstoties uz Šidlauska rakstisku ielūgumu, tika izsniegtas vīzas.

Motuzs iepriekš atzinis, ka Šidlausks, kas savulaik pats ieņēmis Lietuvas vēstnieka amatu Krievijā, viņam marta beigās zvanījis un interesējies, vai viņa pieteikums saņemts, un lūdzis pieskatīt, "lai viss būtu labi". Vēstnieks atbildējis: "Labi, paskatīsimies." Pēc viņa teiktā, tā ir standarta atbilde, "kuru pasaka un tūlīt pat aizmirst".

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka vīzas izdošanu nekādi nevar pasteidzināt, jo pastāv noteikti termini un rūpīgi jāizpēta pretendenta atbilstība visām prasībām.

Pēc Motuza teiktā, Šidlauska vēstuli ar ielūgumu viņš saņēmis pāris dienas pēc minētās sarunas un pārsūtījis konsuliem bez jebkāda papildu teksta, un vīzas izdošana Nasirovam atbildusi visām prasībām.

Motuzs vēstnieka amatu Maskavā ieņem kopš 2015.gada.

Nasirovam kopā ar māsu Krievijā pieder banka "Novij promišļennij bank". Krievijas mediji vēstījuši, ka šai bankai, kas pieskaitāma pie komercbanku grupas ar viszemāko aktīvu vērtību, Krievijas centrālā banka 2018.gada februārī apturējusi licenci par daudzkārtējiem naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas prasību pārkāpumiem. Augustā bankas licence anulēta. Pirms tam banka divreiz saņēmusi brīdinājumus par rupjiem darbības noteikumu pārkāpumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu