Būvnieks un tirgotājs. Kas iedzīvotājiem sūtīja vēstules pirms EP vēlēšanām? (38)

Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu priekšvakarā daudzi Latvijas iedzīvotāji nesaņēma vēstules ar informāciju par iecirkņiem, kur viņi varēs nobalsot. Par to ir atbildīgs uzņēmums SIA “Reller”, kas uzvarēja Pilsonības un Migrācijas lietu pārvaldes sludinātajā konkursā par šo vēstuļu piegādi. TVNET noskaidroja, ka iepriekš uzņēmuma pamatdarbība nav bijusi tiešā veidā saistīta ar informatīvu ziņojumu sūtīšanu.

Kas notika?

Pilsonības un Migrācijas lietu pārvalde (PMLP) šā gada 19. februārī izsludināja konkursu par iedzīvotāju informēšanu pirms EP vēlēšanām.      

Konkursā tika saņemti finanšu piedāvājumi no diviem pretendentiem: VAS “Latvijas Pasts” un SIA “Reller”. Konkursā uzvarēja SIA “Reller”. Kā liecina iepirkuma dokumentācija, saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums tika vērtēts tikai pēc viena kritērija. Proti, viszemākās cenas.

Kopējā SIA "Reller" līgumcena ir 311 750 eiro. Tas ir par 36 250 eiro lētāk nekā otra pretendenta finanšu piedāvājums.

Taču maijā CVK un PMLP sāka saņemt sūdzības no iedzīvotājiem saistībā ar to, ka viņi neesot saņēmuši vēstules ar vēlēšanu iecirkņiem. Pavisam šādu sūdzību ir ap 200, TVNET apstiprināja PMLP pārstāvis Ģirts Pommers. SIA “Reller” apgalvoja, ka šīs problēmas esot saistītas ar namīpašnieku nolaidību. Uzņēmums savu darbu esot veicis godprātīgi.   

Kas ir SIA “Reller”?

Kā liecina Firmas.lv pieejamā informācija, uzņēmums SIA “Reller” ir reģistrēts 2003.gadā. Līdz 2007. gadam tā īpašnieks bija Ivars Čevers. Salīdzinot Firmas.lv pieejamos datus ar sociālajā tīklā “Facebook” atrodamo informāciju, iespējams, ka runa ir par kādu Valsts policijas darbinieku.

2007. gadā uzņēmumu no Čevera iegādājās Marina Mjasņikova, kura paralēli līdz pat 2018. gada februārim bija darbojusies Krievijas pilsonim Leonīdam Kaļiņinam piederošajā uzņēmumā SIA “Post Service”. Tas ir uzņēmums, kas piedāvā pasta un kurjeru pakalpojumus. Plašākai sabiedrībai uzņēmums pazīstams ar zīmolu “Pasta stacija”.  

TVNET uzmanību pievērsis fakts, ka SIA “Reller” pamatdarbība, kā izriet no Firmas.lv, nav tiešā veidā saistīta ar pasta vai informatīvo materiālu sūtīšanu.

Turklāt kopš 2011.gada Firmas.lv norādītā pamatdarbība ir vairākas reizes mainīta. Piemēram, vadības ziņojumā par 2011.gadu bija norādīts, ka “uzņēmuma saimnieciskā darbība saistīta ar būvniecības pakalpojumiem, zāģmateriālu realizāciju”. Savukārt ziņojumā par 2015.gadu norādīts: “Uzņēmuma pamatdarbība ir citur neklasificētie specializētie būvdarbi. Uzņēmuma darbības veidi ir arī kokmateriālu, būvmateriālu un sanitārtehnikas ierīču vairumtirdzniecība, reklāmas aģentūru darbība,” liecina Firmas.lv informācija. No 2017. gada uzņēmums ir reģistrēts pasta komersantu reģistrā.  

Taisnības labad jāpiebilst, ka pirms pasūtījuma izpildes EP vēlēšanu vajadzībām SIA “Reller” uzvarēja konkursā par Jelgavas pašvaldības izdevuma “Jelgavas Vēstnesis” piegādi jelgavniekiem. Līgums noslēgts šā gada 13. februārī. Līgumcena - 108 290 eiro.

Par pašvaldības izdevumu ir atbildīgs “Zemgales INFO birojs”. Sazinoties ar  iestādes vadītāju Jāni Kovaļevski, TVNET noskaidroja, ka SIA “Reller” mēdz kļūdīties, taču kopumā Kovaļevskis sniegtos pakalpojumus vērtē apmierinoši.

“Tas apjoms, protams, ir pietiekami liels, un katrā pieredzes reizē ir nelielas atkāpes, bet kopumā uzņēmums atbildīgi veic savus pienākumus, un, ja ir kādas kļūdas, tad [uzņēmums] viņas labo,” pauda Kovaļevkis.     

Ne ar SIA “Reller” īpašnieci Marinu Mjasņikovu, ne ar Sia “Post Service” īpašnieku Leonīdu Kaļiņinu portālam TVNET neizdevās sazināties. Abas personas neatbild ne uz telefonzvaniem, ne uz jautājumiem sociālajos tīklos.

Kas vēl ir svarīgi?

Vērā ņemams ir arī fakts, ka daļu no PMLP pasūtījuma par iedzīvotāju informēšanu pirms EP vēlēšanām bija jāveic apakšuzņēmējam, proti, Leonīda Kaļiņina uzņēmumam SIA “Post service”. Konkrēti – 9% apmērā no visa pasūtījuma.

Patlaban nav skaidrs, vai tieši šis uzņēmums netika galā ar ziņojumu nogādāšanu, vai arī SIA “Reller”. 

SIA “Reller” atbildība   

PMLP pārstāvis Ģirts Pommers piebilst, ka sūdzības no iedzīvotājiem par nepiegādātiem vai laikus nepiegādātiem ziņojumiem tiekot saņemtas pirms katrām vēlēšanām.

Pēc Pommera domām, sūdzību daudzums nevarētu kalpot par ieganstu, lai kāds apstrīdētu gaidāmo EP vēlēšanu rezultātus.

Atbildot uz TVNET jautājumu, vai iepirkuma ietvaros vērtēja faktu, ka SIA “Reller” pamatdarbība nav tiešā veidā saistīta ar pakalpojumiem, ko viņi sniedz iepirkuma ietvaros, Ģirts Pommers atbildēja, ka uzņēmums tomēr ir kvalificēts konkrēto darbu veikšanai.  

“Reller” ir kvalificēts pakalpojumu sniedzējs. Viņi piegādā, piemēram, Jelgavas pašvaldības izdevumu “Jelgavas Vēstnesis”. Ja nemaldos, tam ir 24 tūkstoši abonentu. Bet skaidrs, ka viens ir piegādāt Jelgavā 24 tūkstošus, un kaut kas cits ir piegādāt visai Latvijai 1,38 miljonus. Tad, protams, ir jāņem vērā [pamatdarbība]. Bet jāatzīst, ka “Reller” atbilst visiem iepirkuma nolikuma punktiem,” apstiprina Pommers.

Par nepareizi vai vispār nepiegādātiem sūtījumiem iestāde jau ir sodījusi uzņēmumu ar iepirkuma līgumā paredzēto 10% sodu no līguma kopsummas.

“Līgums ir izpildīts. Mums nav vairs nekādu iespēju sodīt. Šobrīd jau ir notikusi otrās kārtas sūtīšana, ko veica “Latvijas Pasts” tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri izmantoja iespēju nomainīt savu vēlēšanu iecirkni, un tas ir viss šobrīd,” intervijā TVNET apliecināja PMLP pārstāvis.  

Saskaņā ar PMLP informāciju visās līdz šim notikušajās vēlēšanās konkursā par vēstuļu sūtīšanu ir kandidējis tikai uzņēmums “Latvijas Pasts”. Turklāt, kā atzīst Pommers, iepirkuma nolikums laika gaitā netika mainīts.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu