Piektdien vairāk nekā 100 valstīs plānoti skolēnu protesti pret politiķu pasivitāti cīņā ar klimata izmaiņām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protestējot pret klimata pārmaiņām vides aktīvisti bloķē Londonas tiltus
Protestējot pret klimata pārmaiņām vides aktīvisti bloķē Londonas tiltus Foto: EPA/AP/AFP/ScanPix

Piektdien gandrīz 1300 pilsētās vairāk nekā 100 valstīs plānoti skolēnu protesti pret politiķu pasivitāti cīņā ar klimata izmaiņām, paziņojuši protestu organizatori.

Skolēnu protestus iedvesmojusi 16 gadus vecā zviedru skolniece Grēta Tūnberga.

Meitene pagājušā gada augustā sāka vienatnē protestēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā, atsakoties apmeklēt stundas līdz pat 9.septembra vēlēšanām un aicinot valdību pildīt Parīzes klimata vienošanās prasības. Pēc vēlēšanām viņa turpināja savu streiku tikai pa piektdienām. Pamazām vien Grētai pievienojās skolasbiedri, skolotāji un citi līdzīgi domājošie, un pa šo laiku viņas paraugs pamudinājis uz klimata protestiem un solidaritātes gājieniem jauniešus arī daudzās citās valstīs.

Piektdien plānoti 1297 protesti 109 valstīs, paziņoja organizatori.

"Visi ir laipni gaidīti. Visi ir vajadzīgi," pirmdien tviterī aicināja Tūnberga.

Līdzīgā protestu akcijā 15.martā demonstrācijas notika vairāk nekā 130 valstīs no Austrālijas līdz Urugvajai. Protestos piedalījās simtiem tūkstoši cilvēku.

Tūnberga pirms mēneša tikās ar pāvestu Francisku pasākuma laikā Svētā Pētera laukumā Vatikānā un saņēma no pāvesta iedrošinājumu turpināt iesākto cīņu par vides un klimata glābšanu.

Meitene arī uzstājusies ar runām Lielbritānijas parlamentā, Pasaules Ekonomikas forumā Davosā un ANO klimata konferencē pagājušajā gadā Polijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu