Sudānā iespējama drīza vienošanās par pārvaldes maiņu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Sudānas militārpersonas, kas šobrīd atrodas valsts vadībā, un demonstranti "tuvākajā laikā" pabeigs darbu pie vienošanās par jaunas pārvaldes struktūras izveidi, pirmdien pavēstīja augsta ranga ģenerālis.

Ar šo paziņojumu viņš nāca klajā pēc tam, kad sarunas par to, kas vadīs administrāciju - civilists vai militārpersona - bija nonākušas strupceļā.

Valdošās militārās padomes priekšsēdētāja vietnieks Hamdana Dagalo sacījis, ka vienošanās sagaidāma drīz, teikts paziņojumā, ko izplatījuši Dagalo vadītie Ātrā atbalsta spēki.

"Mēs tuvākajā laikā panāksim pilnīgu vienošanos starp militāro padomi un aliansi," sacījis Dagalo, plašāk šo tematu neizvēršot.

Svētdienas vakarā sākās jauna sarunu kārta par suverēno padomi, kurai būtu jāveic Sudānas pārvalde trīs gadu pārejas periodā, kas aizsākās pēc ilgus gadus valdījušā autoritārā līdera Omara al Bašira gāšanas pagājušajā mēnesī.

Militārā padome, kas pārņēmusi varu, pakļauta starptautiskam spiedienam izveidot civilistu vadītu administrāciju. Šādu prasību izvirzījuši tūkstošiem demonstrantu, kas vairākas nedēļas pavadījuši nometnē līdzās armijas galvenajai mītnei Hartūmā.

Bruņotie spēki gāza prezidentu Baširu 11.aprīlī pēc vairākus mēnešus ilgiem Bašira valdības pretinieku protestiem.

Protesti sākās 19.decembrī Sudānas vidienes pilsētā Atbarā pret Bašira valdības lēmumu trīskāršot maizes cenas, un strauji izvērtās par valsts mēroga demonstrācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu