Tramps piekodina bijušajam Baltā nama juriskonsultam ignorēt Kongresa pavēsti (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps ir pateicis bijušajam Baltā nama juriskonsultam Donam Makgānam, ka viņam vajadzētu ignorēt Kongresa pavēsti liecību sniegšanai par prezidentam inkriminētu tiesvedības traucēšanu, pirmdien paziņoja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

Pārstāvju palātas Tieslietu komiteja, kurā dominē demokrāti, ir nosūtījusi Makgānam pavēsti liecību sniegšanai.

Baltais nams tomēr paziņoja, ka īpašā prokurora Roberta Millera veiktā izmeklēšana par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās un iespējamiem Trampa mēģinājumiem traucēt izmeklēšanu ir attaisnojusi prezidentu, tātad vairs nav vajadzības pēc tālākas izmeklēšanas.

Millera izmeklēšanas komanda bija iztaujājusi Makgānu apmēram 30 stundas.

"Demokrātiem nepatīk Millera izmeklēšanas slēdziens (..) un viņi grib izšķērdīgu un nevajadzīgu pārtaisīšanu," paziņoja Sandersa.

"Tieslietu ministrija ir sniegusi juridisku viedokli, ka, pamatojoties uz senu, divpartejisku un konstitucionālu precedentu, bijušo prezidenta juriskonsultu nevar piespiest sniegt šādu liecību, un Makgānam ir norādīts atbilstoši rīkoties," sacīja Baltā nama preses sekretāre.

Millera ziņojumā, kas aprīlī kļuva publiski pieejams rediģētā formā, ir teikts, ka Tramps centies panākt Millera atstādināšanu.

2017.gada 17.jūnijā Tramps zvanījis Baltā nama juriskonsultam Donam Makgānam uz mājām, "licis viņam zvanīt ģenerālprokurora pienākumu izpildītājam un teikt, ka īpašajam prokuroram ir interešu konflikts un ka viņš ir jāatstādina".

"Tiesa gan, Makgāns neizpildīja šo rīkojumu, nolemjot, ka viņš drīzāk atkāpsies, nevis izraisīs situāciju, kas viņa skatījumā būtu potenciāls Sestdienas vakara slaktiņš." Par Sestdienas vakara slaktiņu tiek dēvēti ASV prezidenta Ričarda Niksona centieni 1973.gadā izjaukt Votergeitas izmeklēšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu