Desmit gadi veģetatīvā stāvoklī. Francijā saduras viedokļi par "tiesībām nomirt" (7)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

42 gadus vecais Vensāns Lambērs 2008.gadā cieta negadījumā ar motociklu un kopš tā laika atrodas veģetatīvā stāvoklī. Mediķi secināja, ka bojājumi viņa smadzenēm ir neatgriezeniski. Viņa gadījums radījis viedokļu sadursmes gan Francijas sabiedrībā, gan arī paša ģimenē - daļa cīnās par viņa dzīvības saglabāšanu, kamēr citi iestājas par vīrieša "tiesībām nomirt", vēsta raidorganizācija BBC.

Mediķi pirmdien pēc Lambēra sievas lūguma sāka pārtraukt vīrieša dzīvības uzturēšanu, taču Francijas tiesa lēma, ka tā tomēr jāturpina. Lambēra vecāki iestājas par to, ka dēla dzīvība jāuztur. 

Lambēra 73 gadus vecā māte Viviana tiesas lēmumu nodēvēja par "ļoti lielu uzvaru". "Beidzot varu lepoties ar tiesām," viņa sacīja.

Dzīvības uzturēšanas pārtraukšana balstījās uz iepriekšēju tiesas lēmumu, ka mediķiem jāpārtrauc pacientam dot pārtiku un ūdeni.

Lieta tikusi izskatīta arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). ECT atbalstīja iepriekšējo Francijas tiesas lēmumu, ka dzīvības uzturēšana ir jāpārtrauc. Taču šā lēmuma izpilde aizkavējās, jo Lambēra tēvs pauda bažas par plāniem viņa dēlu nolaupīt.

Gadījums raisījis asu viedokļu apmaiņu Francijā, kur eitanāzija ir aizliegta.

Lambērs pēc negadījuma kļuva paralizēts. Viņš ar sistēmas palīdzību saņem barības vielas un ūdeni. Lambērs pats elpo un retumis paver acis.

Ārsti vairākus gadus centās panākt Lambēra stāvokļa uzlabošanos, taču bez rezultātiem. 2013.gadā pēc konsultācijām ar Lambēra sievu mediķi ieteica pārtraukt dzīvības uzturēšanu. Taču fakts, ka sarunas nenotika ar visiem Lambēra ģimenes locekļiem, noveda pie ilgas tiesāšanās par viņa tālāko aprūpi.

Dzīvības uzturēšanas izbeigšanu atbalsta Lambēra sieva, kā arī seši viņa brāļi un māsas. Savukārt Lambēra katoļticīgie vecāki Pjērs un Viviana un vēl divi viņu bērni uzstāj, ka Lambēra medicīnisko aprūpi jāturpina.

Strīda karstumā 2015.gadā Lambēra vecāki kāda katoļu portāla "YouTube" kontā ievietoja video, kurā, kā viņi apgalvoja, redzams, kā Lambērs reaģē uz ģimenes locekļu klātbūtni. Tikmēr mediķi sūdzējās, ka video sniedz maldinošu priekšstatu par vīrieša patieso stāvokli un kalpo kā rīks  manipulēšanai ar sabiedrību.

Pagājušonedēļ Lambēra vecāki publicēja atklātu vēstuli Francijas prezidentam Emanuelam Makronam, prasot viņa iejaukšanos lietā. Makrons atteicās to darīt. "Lēmums pārtraukt medicīnisko aprūpi tika pieņemts pēc intensīva dialoga starp mediķiem un [Lambēra] sievu, kura ir viņa juridiskā pārstāve," sacīja Makrons.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu