Iedzīvotāju evakuācija Kandavas pusē meža ugunsgrēka dēļ pašlaik neesot nepieciešama

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Iedzīvotāju evakuācija Kandavas novadā meža ugunsgrēka dēļ pašlaik nav nepieciešama, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Gribuste.

Pirmdienas vakarā turpinājās meža ugunsgrēka ierobežošana Kandavas pagastā, pie autoceļa Kandava-Kukši. Ugunsgrēka dzēšana nav iespējama, jo degšanas vietā turpinās kara laika nesprāgušās munīcijas detonācija, kas apdraud dzēsēju dzīvību.

Gribuste skaidroja, ka pirmdien ugunsgrēks turpināja izplatīties un saskaņā ar Valsts meža dienesta (VMD) sniegto informāciju sasniedza jau apmēram desmit hektāru platību. Sadarbībā ar Nacionālo bruņoto spēku speciālistiem tika noteikta bīstamā zona. To no trim pusēm ierobežo ceļi, kas ir dabisks šķērslis liesmu tālākai izplatībai. Savukārt ceturtajā pusē atrodas meža stiga, kuru VMD darbinieki vakar ar speciālas tehnikas palīdzību paplašināja. Papildus ugunsdzēsēji glābēji gar stigu apmēram 20 metrus platu joslu nolēja ar ūdeni, lai samazinātu liesmu izplatīšanās iespēju.

Pirmdien arī sasaukta Tukuma, Kandavas, Engures un Jaunpils novadu apvienotā civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā tika izvērtēta situācija un lemts par iespējamo rīcību. Sēdē secināts, ka pašlaik galvenais uzdevums ir noturēt degšanu noteiktajā zonā. Savukārt dzēšana  nav iespējama, jo sprādzieni un to radītās šķembas un krītošie koki apdraud dzēsēju dzīvību.

"Ņemot vērā to, ka noteiktajā bīstamajā zonā nav dzīvojamo māju, iedzīvotāju evakuācija šobrīd nav nepieciešama. Tuvāko māju iedzīvotāji tika apzināti un informēti par notiekošo un nepieciešamo rīcību, ja sadūmojuma dēļ būs nepieciešams evakuēties," skaidroja Gribuste.

Ugunsgrēka dēļ ir slēgts autoceļa Tukums-Kandava posms no Jaunsātu pagasta līdz Kandavas pagastam. Ceļa slēgšanu nodrošina Valsts policija.

Dienestā apgalvoja, ka situācija nepārtraukti tiek uzraudzīta, atbildīgie dienesti un pašvaldība apmainās ar viņu rīcībā esošo informāciju un ir gatavi pieņemt nepieciešamos lēmumus un atbilstoši tiem rīkoties.

Ugunsgrēka apkārtnē un arī Kandavā var būt jūtams sadūmojums. VUGD aicina iedzīvotājus tādos brīžos turēt ciet logus un durvis.

LETA jau ziņoja, ka VUGD svētdien saņēma izsaukumu uz Kandavas pagastu par izcēlušos meža ugunsgrēku. "Ugunsgrēka izcelsmes vietā ir norobežoti ceļi, un šajā vietā turpina sprāgt kara laika lādiņi. Ugunsgrēka degšanas platība ir apmēram astoņi līdz deviņi hektāri," iepriekš sacīja VMD pārstāvis Zigmunds Jaunķiķis.

Savukārt Olaines novadā izcēlies aptuveni 58 hektārus plašs meža ugunsgrēks. Lai arī deg pamatā meža zeme, blakus atrodas kūdras izstrādes purvs, kas arī var aizdegties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu