6 lietas, kas jāņem vērā, lai izvēlētos īsto bruģi

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Bruģis ir iecienīts kā videi draudzīgs, dabīgs un ilgmūžīgs materiāls. Tā kā to parasti izvēlas visai dzīvei, jautājām lielākajam bruģa ražotājam Latvijā, uzņēmumam Brikers, kādiem parametriem jāpievērš uzmanība, izvēloties bruģi. Viena no šobrīd vadošajām tendencēm gan pasaulē, gan Latvijā – bruģi veidojošie laukumi kļūst aizvien lielāki un apjomīgāki.

Forma

Jāsāk ar vēlamo formu – piemēram, Brikers piedāvājumā ir vairāk nekā 50 dažādu formu bruģis. Lai izvēlētos īsto, eksperti iesaka novērtēt vidi, kurā bruģis tiks klāts, sākot no mājas stila, beidzot ar žoga veidu, lai bruģis iederētos ainavā un veidotu vienotu ansambli ar ēkām un citiem elementiem.

Piemēram, modernā minimālisma stilā būvētai mājai ar taisnām līnijām vislabāk piestāvēs kvadrāta vai taisnstūra formas bruģis, kas būs atbilstošākā izvēle arī tad, ja nepieciešams izveidot funkcionālu gājēju celiņu no mājas līdz šķūnim vai basketbola laukumu. Savukārt mājai, kam raksturīgas kolonnas un izliekumi, vairāk piemērots būs bruģis ar noapaļotām malām, kas lieliski iederēsies ainavā un kļūs par dizaina elementu.

Fāze

Bruģakmenim ir pieejamas divu veidu malu apstrādes – ar fāzi un bez fāzes. Klasiskā bruģakmens malas ir veidotas ar fāzi jeb kanti, kas ieklātā bruģī rada pamanāmas gropes, taču šobrīd savu uzvaras gājienu piedzīvo bruģis bez fāzes, ko dēvē arī par komforta bruģi. Tā galvenā priekšrocība – starp bruģakmeņiem tikpat kā neveidojas gropes, tādēļ pa vienmērīgo komforta bruģi ir daudz patīkamāk pārvietoties, ko īpaši novērtēs skrituļslidotāji, velosipēdisti un vecāki, kas pastaigājas ar ratiņiem.
 

Foto: Komforta kolekcijas bruģis

Kombinēšanas iespējas

Bruģis nebūt nav jāveido tikai no viena izmēra un formas bruģakmeņiem – tos var lieliski kombinēt. Iegādājoties kombinējamo vai mozaīkas bruģakmeni, vienā paletē uzreiz būs pieejams 3 vai 4 dažādu izmēru un formas bruģis. Protams, šādam bruģim ir īpaši svarīgi, lai to ieklātu sava aroda meistari, kas, izvērtējot konkrēto situāciju, sakombinēs dažādos bruģakmeņus tā, lai rezultāts izskatītos patiešām gaumīgi.

Kolekcijas

Lielākie ražotāji bruģi iedala kolekcijās, kas atvieglo izvēli, ja nolemts kombinēt vairākus bruģakmens veidus. Piemēram, klasiskajā kolekcijā tiek iekļautas tādas bruģa formas, kas būs aktuālas vienmēr, komforta kolekcijā atrodams bruģis bez fāzes, savukārt industriālajā kolekcijā – lauku saimniecībām, lieliem laukumiem un ražotnēm piemērots bruģis. Īpaši piemērota kombinēšanai būs mozaīkas kolekcija.

Krāsa

Nākamais būtiskais aspekts ir bruģa krāsa. Daudzi ražotāji papildus ierastajai pelēkajai krāsai piedāvā sarkanu, dzeltenu, brūnu vai melnu, taču pēc individuāla pasūtījuma iespējams saražot arī jebkuras citas krāsas bruģi, tai skaitā arī īpaši spilgtu.

Runājot par tendencēm, Brikers ir pirmais ražotājs, kas Latvijā plaši piedāvā pasaulē tik aktuālo krāsas uznešanas veidu Colormix, kad, sajaucot vienlaikus līdz 3 dažādām krāsām, iespējams panākt vizuāli krāšņu un neparastu efektu. Vispopulārākais Colormix tonis Latvijā ir Rudens, kam raksturīga dzelteni oranža krāsu gamma, taču arvien populārāki kļūst arī citu krāsu salikumi.
 

Foto: Colormix bruģis

Virsmas apdare

Kad izvēlēta gan forma, gan malu apstrādes veids, gan krāsa, atliek vēl pēdējā lieta – bruģa virsmas apdare. Piemēram, bruģa virsmu skalojot, tā tiek padarīta raupjāka, kas nozīmē – ziemā tā būs mazāk slidena. Šāda virsma būs ne tikai īstā izvēle laukumiem ar slīpumu vai pakāpieniem, bet arī vizuāli izskatīsies efektīgāka.

Bruģa virsmā iespējams iestrādāt arī dažādus ekskluzīvus dabiskus materiālus, piemēram, marmoru, bazaltu, granītu vai dažādu materiālu maisījumu, tādējādi piešķirot bruģim izsmalcinātību. Jāpiemin, ka ekskluzīvu materiālu bruģa gadījumā īpaši liela uzmanība jāpievērš kopšanai.

Vēl iespējams izvēlēties bruģi ar retro apdari, kas nozīmē – tas ir mākslīgi vecināts, lai vizuāli atgādinātu seno, dabīgo bruģakmeni. Šāds bruģa veids ir īpaši iederīgs senās muižās vai pie mājām, kuru arhitektūrā jūtama vēstures elpa.
 

Foto: Retro bruģis

Ja tomēr jūs māc šaubas, kāds bruģis vislabāk iederētos jūsu īpašumā, vislabāk ar jautājumiem iet tieši pie ražotājiem ar pieredzi, jo viņi ieteiks katrai situācijai atbilstošāko, nevis dārgāko variantu.
 

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu