Grandu dueļos uzvar Krievijas un Kanādas hokejisti

CopyDraugiem X Whatsapp
Krievijas izlases hokejisti
Krievijas izlases hokejisti Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas hokeja izlase otrdien Slovākijā notiekošā pasaules čempionāta grupu turnīra noslēdzošajā mačā ar rezultātu 7:4 (0:1, 6:0, 1:3) sagrāva Zviedriju, kamēr otrajā grupā Kanāda principiālā cīņā ar 3:0 (2:0, 1:0, 0:0) pieveica ASV.

Līdz ar to ir zināmi pasaules čempionāta ceturtdaļfināla pāri - čempioni Zviedrija principiālā duelī tiksies ar Somiju, Krievija samēros spēkus ar ASV, Čehija spēkosies ar Vāciju, bet vicečempione Šveice sacentīsies pret Kanādu.

Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā notikušajā B grupas noslēdzošajā mačā spēles rezultātu gan atklāja zviedri, kad astotajā minūtē izcēlās Gabriēls Landeskogs. Tomēr Krievija aizvadīja izcilu otro trešdaļu, kurā kopumā šī komanda iemeta sešus vārtus.

Vispirms jau pirmajā perioda minūtē neizšķirtu panāca Artjoms Aņisimovs, bet pēc tam Jevgēnijs Dadonovs un Aleksandrs Ovečkins jau panāca krieviem drošu vadību. Pamatīgu triecienu Zviedrija saņēma otrās trešdaļas beigās, kad Krievijas hokejisti trīs minūšu laikā guva vēl trīs vārtus, panākdami graujošo 6:1.

Noslēdzošajā trešdaļā jau abas komandas spēlēja rezultatīvi, bet pēdējās minūtēs zviedri ar diviem vārtiem rezultāta starpību padarīja pieklājīgāku.

Krievijas izlases sastāvā ar vārtiem izcēlās septiņi dažādi hokejisti.

Pirms tam otrdien B grupas spēlēs Čehija ar rezultātu 5:4 (1:1, 3:1, 1:2) apspēlēja Šveici, bet Latvija ar 4:1 (0:1, 1:0, 3:0) pieveica Norvēģiju, turnīru noslēdzot desmitajā vietā.

B grupas kopvērtējuma noslēgumā ar maksimāli iespējamu 21 punktu septiņās spēlēs uzvarēja Krievija, 18 punkti bija Čehijai, kamēr ar 15 un 12 punktiem sekoja attiecīgi Zviedrija un Šveice, šīm četrām komandām sasniedzot ceturtdaļfinālu.

Piektā ar deviņiem punktiem bija Latvija, kam ar sešiem punktiem sekoja Norvēģija. Pie diviem punktiem tika Itālija, bet vienu iekrāja Austrija, kam elites divīzija nu ir jāatstāj.

Tikmēr Košices pilsētā A grupas cīņā Kanādas hokejisti bez lielām problēmām apspēlēja ASV, kam cīņas laikā tā arī īsti neradās argumentu tikt pie uzvaras.

Kanādieši vadību ieguva jau otrajā minūtē, kad ripu teju tukšos vārtos raidīja Pjērs Liks Dubuā, bet devītajā minūtē 2:0 arī skaistā izspēlē panāca Kails Tariss.

Savukārt otrajā periodā Kanāda guva arī trešos vārtus, kad precīzi meta Pitsburgas "Penguins" hokejists Džereds Makans. Cīņas turpinājumā ASV komandai neradās reālu variantu mainīt cīņas ritējumu.

Iepriekš otrdien A grupas ietvaros Vācija ar 4:2 (1:1, 1:1, 2:0) apspēlēja Somiju, bet Slovākija ar 2:1 (0:0, 1:0, 0:1, 0:0, 1:0) pēcspēles metienos uzvarēja Dāniju.

A grupas kopvērtējumā ar 18 punktiem septiņos mačos uzvarēja Kanāda, bet otrā ar 16 punktiem bija Somija, kam ar 15 punktiem sekoja Vācija, kamēr ceturtā ar 14 punktiem bija ASV.

Pirmajam četriniekam ar 11 punktiem sekoja Slovākija, sešus punktus guva Dānija, bet pa diviem punktiem bija Lielbritānijai un Francijai, kura atstās elites divīziju.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz otrdienai, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Uz augšu