"Čikāgas piecīšu" Lorija atklāj, kāpēc pirms 23 gadiem no Amerikas pārcēlās uz Latviju (1)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Latviešu muzikālā ansambļa "Čikāgas piecīši" dalībniece Lorija Cinkusa, saņemot Triju Zvaigžņu ordeni Rīgas pilī.
Latviešu muzikālā ansambļa "Čikāgas piecīši" dalībniece Lorija Cinkusa, saņemot Triju Zvaigžņu ordeni Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

"Čikāgas piecīšu" Lorija Cinkusa (agrāk Vuda) Latvijā nodzīvojusi jau 23 gadus.  Intervijā izdevumam "Ieva" viņa atklāj, kāpēc toreiz viņa pieņēma lēmumu pārcelties no turīgās Amerikas uz Latviju, kur viss vēl tikai veidojās.  

Lorija izdevumam "Ieva" atklāj, ka motivācijas pārcelties uz Latviju bija vairākas. "Es pirmo reizi te biju astoņdesmitajos gados kā tūriste, un jau toreiz man aizķērās āķis sirdī – jo te ir tas latviskais, kas citur nevar būt. (..) Čikāgas piecīšu pirmā turneja uz Latviju bija vēl viens āķis sirdī, gandrīz sirreāla pieredze. Bet vēl pirms tās uz Čikāgu ar koncertiem bija atbraucis koris Ave Sol – no koncerta sākuma līdz pēdējai dziesmai visiem lija prieka asaras. Tas bija tādā līmenī, ka šķita kā brīnums. Kormūzika ir mana mīlestība, un tas mani ļoti uzrunāja."

"Pēc Piecīšu turnejas es šurp atbraucu kā viesstudente un tiku pie lieliskiem pedagogiem tagadējā Mūzikas akadēmijā.

Sapnis piepildījās!

Tas bija pusgadu pirms 1990. gada Dziesmusvētkiem, kuri nāca ar lielu pacilātību," izdevumam stāsta Lorija, piebilstot, ka Dziesmusvētkos viņa jau piedalījās kā vietējā, dziedot trīs koros.  

Tolaik viņa iepazinās arī ar savu vīru, diriģentu Ivaru Cinkusu. "Jutos optimisma un cerību pilna, pārceļoties no Amerikas. Man bija 36 gadi," tā Lorija. 

Lai arī Lorija joprojām jūtas kā amerikāniete, šī saite, pēc viņas vārdiem, ir izbalējusi.

"Kad es braucu ciemos, redzu, ka tur sabiedrība ir mainījusies un sašķēlusies, rasu attiecības pasliktinājušās, sevišķi – kopš Tramps ir prezidents."

Cinkusa pirms četriem gadiem ieguva Latvijas pilsonību un tikko saņēma Triju Zvaigžņu ordeni. 

Kā zināms, jūlija sākumā notiks muzikālās izrādes ""Čikāgas piecīši". Leģendu atgriešanās" pirmizrāde, kurā populāri aktieri un dziedātāji ar sirsnību un lielu pietāti atveidos iemīļotās grupas uzstāšanos viņu jaunības laikā.

Izrādē leģendārā ansambļa dalībniekus atveidos aktieri un dziedātāji Mārtiņš Brūveris, Mārtiņš Egliens, Inita Sondore, Ginta Krievkalna, Marģers Eglinskis, Rolands Beķeris un Ieva Sutugova.

Uzvedumam ierosinājumu deva fakts, ka šogad aprit 30 gadi, kopš "Čikāgas piecīšu" vēsturiskā koncerta Mežaparka estrādē, kas pulcināja vairāk nekā 100 000 skatītāju, kas arī šobrīd vēl ir nepārspēts rekords.

"Čikāgas piecīši" izveidojās 1961. gadā Čikāgā un kļuva ārkārtīgi populāri gan trimdas latviešu sabiedrībā, gan fenomenāli populāri Latvijā.

Foto: topošās izrādes ""Čikāgas piecīši". Leģendu atgriešanās" prezentācija

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu