"British Steel" kļūst maksātnespējīgs; tūkstošiem darbinieku var palikt bez darba (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lielbritānijas tērauda ražotājs "British Steel" trešdien kļuva maksātnespējīgs pēc tam, kad pēdējā brīža sarunās ar valdību uzņēmumam neizdevās panākt finansiālu glābšanas palīdzību, paziņoja arodbiedrības vadība.

"Tās ir sirdi plosošas ziņas tūkstošiem darbinieku," uzsvēra arodbiedrības GMB ģenerālsekretārs Tims Roašs.

"Ministriem vajadzēja būt gataviem izmantot visas iespējas - tostarp nacionalizāciju -, lai glābtu "British Steel", bet viņiem bija vienalga vai arī viņi nespēja noņemt savas ideoloģiskās brilles, lai glābtu smagi strādājošos cilvēkus un kopienas," viņš sacīja.

"GMB pieprasa tūlītējas garantijas par nākotni tūkstošiem "British Steel" darbinieku un viņu ģimenēm," piebilda arodbiedrības līderis.

Sarunas starp britu valdību un tērauda ražotāja īpašnieku "Greybull" cieta neveiksmi, tāpēc sākts maksātnespējas process, apdraudot 50010 darbavietu Lielbritānijā un 20 tūkstošus darbavietu uzņēmuma piegādes ķēdē.

Valdības iecelts tiesas izpildītājs pārņems kompāniju, īstenojot maksātnespējas procesu, bet grāmatvedības kompānija EY būs īpašais vadītājs, kurš meklēs potenciālo pircēju.

"British Steel" ir apmēram 5000 darbinieku, no kuriem 3000 strādā Skantorpā, Anglijas austrumos, bet vēl 800 - Tīsaidā, Anglijas ziemeļaustrumos, bet pārējie ir bāzēti Francijā, Nīderlandē un dažādos pārdošanas birojos visā pasaulē.

Kompānijas problēmas ir saistītas ar pasūtījumu no klientiem Eiropā samazinājumu, jo valda neskaidrība par tālākām tirdzniecības attiecībām saistībā ar breksita procesu.

Tāpat uzņēmumu negatīvi ietekmēja Lielbritānijas mārciņas vājums pēc referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības 2016.gada jūnijā un pieaugošais saspīlējums ASV un Ķīnas tirdzniecības attiecībās.

Privātā kapitāla kompānija "Greybull" par vienu Lielbritānijas mārciņu iegādājās "British Steel" 2016.gada tērauda krīzes laikā. Pēc tam kompānijas situācija uzlabojās un nesen tā pat sāka atkal strādāt ar peļņu.

Tērauda ražotājs šomēnes saņēma 120 miljonu sterliņu mārciņu (137 miljonu eiro) aizdevumu no valdības, lai palīdzētu kompānijai veikt maksājumu Eiropas Savienībai par oglekļa dioksīda izmešiem.

Telekanāls "Sky News" pirmdien vēstīja, ka kompānija sākotnēji lūgusi valdībai ārkārtas finanšu palīdzību 75 miljonu mārciņu apmērā, bet vēlāk šī summa samazināta līdz 30 miljoniem eiro.

Jau ziņots, ka "British Steel" vadīts konsorcijs savulaik izteica vēlmi iegādāties maksātnespējīgā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" mantu, taču šis plāns neīstenojās.

Maija sākumā tērauda nozare piedzīvoja vēl vienu satricinājumu saistībā ar bažām par Indijas tērauda kompānijas "Tata Steel" galveno ražotni Eiropā, kas bāzēta Lielbritānijā, pēc tam, kad Vācijas rūpniecības konglomerāts "Thyssenkrupp" atsauca plānus apvienot darbību Eiropā ar "Tata Steel".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu