Lielbritānijā EE sāks piedāvāt 5G mobilo tīklu bez "Huawei" iesaistes

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Huawei Technologies birojs Ķīnā
Huawei Technologies birojs Ķīnā Foto: AFP / Scanpix

Lielbritānijas telekomunikāciju operators EE šomēnes kļūs par pirmo kompāniju valstī, kas sāks piedāvāt 5G mobilo sakaru tīklu, tomēr uzņēmums atteicies no sākotnējiem plāniem un neizmantos Ķīnas kompānijas "Huawei" tehnoloģijas, trešdien pavēstīja EE.

EE iepriekš paziņoja, ka Lielbritānijas tirgū piedāvās "Huawei" pirmo tālruni ar 5G tehnoloģiju "Huawei Mate 20 X 5G", tomēr Ķīnas kompānijas iesaiste Lielbritānijas telekomunikāciju sektorā ir nonākusi politisko debašu krustugunīs.

Laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz EE vadītāja Marka Elleras teikto, vēstīja, ka kompānija atlikusi "Huawei" 5G telefonu laišanu tirgū, līdz tā būs saņēmusi garantijas, ka šiem tālruņiem ilgtermiņā būs pieejami atjauninājumi un tehniskais atbalsts.

"Mums bija jāatkāpjas no šiem plāniem," viņš sacīja.

ASV tehnoloģiju kompānija "Google" šonedēļ paziņoja, ka sāk saraut saites starp tās operētājsistēmu "Android" un "Huawei", kas varētu ietekmēt simtiem miljonu viedtālruņu lietotāju. ASV pēdējā laikā vērsušās pret "Huawei", aizliedzot ASV kompānijām piegādāt detaļas uzņēmumam, kurš tiek apsūdzēts par sadarbību ar Ķīnas izlūkdienestiem. Šis aizliegums gan pagaidām ir atlikts uz 90 dienām.

Britu telekomunikāciju holdinga grupai BT piederošais EE trešdien paziņoja, ka 30.maijā sāks darboties tā 5G mobilo sakaru tīkls. Sākotnēji tas darbosies sešās pilsētās - Londonā, Belfāstā, Birmingemā, Edinburgā, Kārdifā un Mančestrā.

Plānots, ka līdz šā gada beigām EE 5G tīkls būs pieejams arī Bristolē, Glāzgovā, Hallā, Koventrijā, Lesterā, Liverpūlē, Līdsā, Nortingemā, Ņūkāslā un Šefīldā.

Arī citās valstīs ir izskanējušas bažas par drošības riskiem, ko rada "Huawei" tehnoloģiju plašā izmantošana, jo īpaši 5G mobilo tehnoloģiju ieviešanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu