VDD rīcībā nav informācijas par tiešiem ārvalstu centieniem ietekmēt EP vēlēšanu norisi Latvijā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts drošības dienesta (VDD) rīcībā patlaban nav informācijas par tiešiem ārvalstu centieniem ietekmēt Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu norisi Latvijā, informēja VDD.

Dienests jau patlaban intensīvā režīmā veic pasākumus, lai savlaicīgi identificētu un novērstu iespējamos riskus brīvu un demokrātisku EP vēlēšanu norisei Latvijā. VDD kā pretizlūkošanas un iekšējās drošības dienesta kompetence aptver kā ārvalstu radītu, tā iekšēju apdraudējumu identificēšanu un mazināšanu.

Patlaban VDD nav ieguvis informāciju par tiešiem un sistemātiskiem ārvalstu centieniem ietekmēt EP vēlēšanu norisi Latvijā. Tāpat VDD rīcībā nav informācijas par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem vai gatavošanos šādām darbībām.

Vienlaikus VDD atgādināja, ka turpina informācijas pārbaudi saistībā ar nesaņemtajiem EP vēlēšanu paziņojumiem.

VDD atgādina, ka par apzinātu prettiesisku kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai tikt ievēlētai, ir paredzēta kriminālatbildība. Tāpat Krimināllikumā ir noteikta atbildība par apzinātu balsu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu.

Par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt vai piesolīti labumi par balsi, iedzīvotāji aicināti ziņot VDD pa tālruni 67 208 964, e-pastu "dd@vdd.gov.lv" jebkurā diennakts laikā.

Vienlaikus VDD aicina informēt arī par citiem gadījumiem, kad pastāv aizdomas par pretlikumīgām darbībām saistībā ar vēlēšanu norisi, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam. VDD aicina personas, kurām ir šāda veida informācija, iespēju robežās konstatēt pēc iespējas precīzākas pārkāpumu detaļas. VDD garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Savukārt priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumu ievērošanas kontroli veic Valsts policija un pašvaldības policija. Līdz ar to gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas vēlēšanu dienā, par laicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, VDD aicina vērsties Valsts policijā vai attiecīgās pilsētas pašvaldības policijā. VDD atgādina, ka aģitācija ir aizliegta ne tikai pašā vēlēšanu dienā, bet arī dienu pirms vēlēšanām.

Gadījumos, ja ir informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas un slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas ierobežojumu neievērošanu, iedzīvotāji var ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam pa tālruni 67 356 161 vai mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu