Tiesnese, kas lēma atbrīvot vīrieti, kurš civilsievai nogrieza ausi, iepriekš sodīta par nolaidību (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesa. Ilustratīvs foto.
Tiesa. Ilustratīvs foto. Foto: Reuters/ScanPix

Tiesnese Vivita Freimane, kas lēma atbrīvot no apcietinājuma vīrieti, kurš ilgstoši vardarbīgi izturējās pret civilsievu un atriebjoties nogrieza viņai ausi, iepriekš sodīta par rupju nolaidību lietas izskatīšanā, vēsta Latvijas Televīzija.

Pagājušā gada rudenī vīrietis civilsievai salauza vaiga kaulu, viņam tika noteikts aizliegums sievietei tuvoties, taču viņš to neņēma vērā un atriebjoties nogrieza viņai ausi. Tika ierosināts kriminālprocess un piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Kad tā termiņš beidzās, likumsargi lūdza vīrieti paturēt ieslodzījumā, taču tiesnese lēma viņu atbrīvot. 

Tiesnese Freimane paziņojumā tiesu portālā "tiesas.lv" skaidro, ka risks, ka vīrietis varētu atkārtoti nodarīt dzīvesbiedrei pāri, ir mazinājies. Viņas ieskatā, pirmo reizi nokļūstot apcietinājumā un tur pavadot divus mēnešus, vīrietis ir izdarījis secinājumus par šādu savu darbību turpmāku nepieļaujamību.

"Šobrīd, respektējot izmeklēšanas noslēpumu, tomēr varu pateikt, ka lietā parādījās ziņas, kas varētu būt par pamatu personas noziedzīgu darbību kvalifikācijas maiņai. Turklāt, nepagarinot apcietinājumu, jāuzsver, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir noteikusi, ka jebkura persona, kura apsūdzēta nozieguma izdarīšanā, vienmēr ir atbrīvojama līdz tiesas procesam, ja vien valsts nevar uzrādīt "atbilstošu un pietiekamu" pamatojumu," uzsver tiesnese.

Viņa šādu pamatojumu lietas materiālos šajā procesa stadijā nav konstatējusi, uzsverot, ka sākotnējais apcietinājuma piemērošanas pamats ir zudis.

"Turklāt jāuzsver, ka apcietinājums nedrīkst pildīt soda funkcijas. Tāpat tika ņemts vērā arī tas, ka aizdomās turētais vēlas rūpēties par saviem bērniem, kuri šobrīd ir izņemti no ģimenes, bet tiesas liegums kontaktēties ar bērniem viņam nepastāv. Tātad persona tomēr nav uzskatāma par tik bīstamu sabiedrībai, ja tai atļauts rūpēties par bērniem," norāda tiesnese, piebilstot, ka iepriekš bērni jau bija aizdomās turētā aprūpē, jo bērnu māte, kura apsūdz dzīvesbiedru vardarbībā, atradās alkohola reibumā un nespēja par tiem rūpēties.

Latvijas Televīzijai zināms, ka pret tiesnesi Freimani vienreiz jau tikusi ierosināta discplinārlieta saistībā ar rupju nolaidību lietas iztiesāšanā. Tiesas lēmumā, par ko ierosināta disciplinārlieta, tiesnese atsaukusies uz spēkā neesošām tiesību normām. Kļūdas Freimane skaidroja ar nelielo pieredzi amatā un neuzmanību.

Tiesneses lēmumam atbrīvot vīrieti solījis pievērst uzmanību tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Tieslietu ministrs skaidro, ka TM ir pieprasījusi informāciju no tiesas par apstākļiem, kuri bija par pamatu apcietinājuma nepagarināšanai vīrietim. Atbilstoši likuma prasībām pēc saņemtās informācijas vispusīgas izvērtēšanas tiks lemts par to, vai konstatējams pamats tiesneša saukšanai pie disciplinārās atbildības.

Vienlaikus ministrs uzsver, ka par vardarbību ierosinātos kriminālprocesus ir jāizmeklē pēc iespējas ātrāk un jāvirza uz priekšu, lai tajos varētu spriest tiesu un panākt taisnīgu noregulējumu. Policija pirmstiesas izmeklēšanu veic kopš pagājušā gada rudens.

Tāpat viņš atzīmē, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir svarīgi piemērot visus nepieciešamos - arī ar brīvības atņemšanu nesaistītus - drošības līdzekļus, ja kriminālprocesā aizdomās turētā persona ir bīstams cilvēks. "Procesa virzītāja un uzraugošā prokurora rīcībā ir visi līdzekļi, lai novērstu cietušās personas dzīvības un veselības apdraudējumu," norāda ministrs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu