Mākslīgais intelekts pacientam diagnosticē plaušu vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MediaDrumWorld / Vida Press

ASV zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka mākslīgais intelekts plaušu vēzi spēj diagnosticēt daudz labāk par ārstiem.

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Medicine”, bija vajadzīgs, lai uzlabotu metodi, kā var atklāt vēzi tā sākuma stadijās, kad tas ir vieglāk ārstējams.

Pētnieku komanda ir pārliecināta, ka mākslīgajam intelektam nākotnes medicīnā ir ārkārtīgi nozīmīga loma, tomēr tagadējo datorprogrammas versiju klīniski lietot vēl nevar.

Pētījums koncentrējās tieši uz plaušu vēzi un tā diagnostiku, jo no šīs slimības katru gadu mirst vairāk cilvēku nekā no jebkura cita vēža. Tāpēc ASV ārsti iesaka jau laikus pārbaudīties tiem cilvēkiem, kuri bieži smēķē.

Pagaidām vēža diagnostika nav simtprocentīgi efektīva, tāpēc zinātnieki jaunajā pētījumā centās piesaistīt mākslīgo intelektu, tādējādi uzlabojot plaušu rentgena uzņēmumu analīzi.

Pirmais solis bija apmācīt datorprogrammu, izmantojot 42290 plaušu uzņēmumus, kas iegūti no 15 tūkstošiem pacientu.

Izrādījās, ka mākslīgais intelekts spēj diagnosticēt vēzi par 5 procentiem efektīvāk nekā ārsti, kā arī par 11 procentiem samazināt iespēju kļūdīties.

“Nākamais solis ir izmantot šo diagnostikas metodi reālā praksē,” izdevumam “BBC” komentēja pētnieks Mozijars Etamadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu