"Cert.lv": Traucējumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu sistēmā nav uzskatāmi par drošības incidentiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Traucējumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu sistēmā nav saistīti ar ārēju ietekmi un nav uzskatāmi par drošības incidentiem, sacīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

Viņš norādīja, ka "Cert.lv" veic nepārtrauktu vēlēšanu sistēmas uzraudzību un ir konstatējusi divus pārtraukumus vēlēšanu sistēmas darbībā. Vienlaikus pēc papildu informācijas par konkrēto situāciju Teivāns aicināja vērsties Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

CVK pārstāvji norādīja, ka iespējamais sistēmas traucējumu iemesls tiek apzināts, taču, visticamāk, tas ir saistīts ar naktī uzstādītajiem sistēmas atjaunojumiem.

Saistībā ar konstatētajiem traucējumiem Eiropas Parlamenta vēlēšanu iecirkņu tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā CVK aicina iedzīvotājus ceturtdien līdz plkst.12 doties balsot tikai uz savu vēlēšanu iecirkni. CVK sola piektdien atjaunot iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī.

Iespēja vēlēt citā iecirknī ir tikai iepriekšējās balsošanas dienās. Sestdien, 25.maijā, balsot varēs tikai iecirknī, kurā vēlētājs ir reģistrēts.

Kopumā 2019.gada EP vēlēšanām reģistrēti 1 411 955 balsstiesīgie. Latvijas iedzīvotājiem jāievēl astoņi no kopumā 751 Eiropas Padomes deputāta. Jaunais sasaukums strādās no 2019. līdz 2024. gadam.

Uz ievēlēšanu no Latvijas pretendē 16 saraksti un kopumā 246 deputātu kandidāti. Deputātu vietu sadalē nepiedalīsies tie kandidātu saraksti, kuri būs saņēmuši mazāk par 5% vēlētāju balsu.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti būs zināmi pusnaktī no 26. uz 27.maiju, kad noslēgsies vēlēšanas visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu