NVO parakstīs sadarbības memorandu par depozīta sistēmas izstrādi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Pašvaldību savienība, Vides aizsardzības klubs, Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Iepakojuma asociācija un Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija nākamnedēļ parakstīs sadarbības memorandu par inovatīvas, ekonomiski izdevīgas, paplašinātas iepakojuma depozīta sistēmas izstrādi, aģentūru LETA informēja organizāciju pārstāvji.

Memorands tiks parakstīts pirmdien, 27.maijā, plkst.11.30 kopdarbības telpā "Oraculetang space" Doma laukumā 2, Rīgā ar mērķi efektīvi risinātu dažādu sadzīves preču iepakojuma savākšanas problēmu.

Memoranda parakstīšanas iniciatori skaidroja, ka nepieciešamību pēc paplašinātas depozīta sistēmas indicē arī maijā veiktā SKDS aptauja, kurā noskaidrots, ka iedzīvotāji slikti izprot piedāvāto dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas modeli, maldīgi uzskatot, ka varēs nodot visu veidu dzēriena iepakojumus.

Aptauja arī apliecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju labprāt nodotu ne vien dzērienu, bet arī cita veida iepakojumus - stikla burkas, sadzīves ķīmijas un higiēnas preču iepakojumus un citus.

Jau vēstīts, ka šajā sasaukumā Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi būs norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Likumprojektā noteikts, ka depozīta sistēma ir izlietota, atkārtoti vai vienreiz lietojama dzērienu iepakojuma pieņemšana no patērētāja, tā šķirošana, pārvadāšana, uzglabāšana, pārstrāde vai reģenerācija. Tāpat sagatavošana atkārtotai izmantošanai, kā arī iepriekš minēto darbību plānošana un organizēšana. Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu