Indijas premjera koalīcija izcīnījusi vairākumu parlamentā

TVNET/LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Indijas parlamenta vēlēšanās atbilstoši ceturtdien apkopotajiem provizoriskajiem rezultātiem vairākumu vietu izcīnījusi premjerministra Narendras Modi vadītā koalīcija, līdz ar to vairojusies pārliecība, ka Modi premjera amatu saglabās arī otro amata termiņu.

Lai arī biļetenu skaitīšana vēl turpinās, vēlēšanu komisijas apkoptie dati liecina, ka Modi vadītā hinduistu nacionālistu Tautas partiju (BJP) atrodas vadībā cīņā par aptuveni 300 vietām, bet galvenie sāncenši Indijas Nacionālais kongress - par 50 vietām.

Kopumā BJP vadītā Nacionālā demokrātiskā alianse atrodas vadībā cīņā par 328 vietām, liecina raidorganizācijas NDTV aplēses. Lai parlamentā nodrošinātu vairākumu, partijai vai koalīcijai nepieciešamas vismaz 272 balsis.

"Premjerministr Modi! Daudzkārt apsveicu ar BJP vadīšanu uz šādu lielu uzvaru. Es pateicos savas valsts tautai no sirds dziļumiem," tviterī ierakstījis ārlietu ministrs Sušma Svaradžs.

BJP jau paziņojusi, ka tā uzvarējusi vēlēšanās.

"Modi valdība atkal," tvīto BJP prezidents Amits Šahs.

"Kopā mēs augam. Kopā mēs plaukstam. Kopā mēs būvējam spēcīgu un iekļaujošu Indiju. Indija atkal uzvar!" tviterī raksta Modi.

Atbilstoši izplatītam vērtējumam vēlēšanas bija referendums par Modi atrašanos pie varas. Vēlēšanu kampaņā BJP lielā mērā paļāvās uz Modi popularitāti.

Vēlēšanu rezultātiem liecinot par Modi uzvaru, Indijas biržās izraisījās straujš kāpums līdz rekordaugstām atzīmēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu