Saeima atbalsta akcīzes nodokļa palielināšanu saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Saeima šodien atbalstīja ierosinājumu piemērot akcīzes nodokli arī saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Priekšlikumu atbalstīja 64 deputāti, pret balsoja 13, bet vēl septiņi parlamentārieši atturējās.

Paredzēts, ka bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu līdz pieciem gramiem uz 100 mililitriem akcīzes nodoklis par 100 litriem būs 7,4 eiro, ar cukura sarunu no pieciem līdz astoņiem gramiem - 10 eiro, bet ar cukura saturu no astoņiem gramiem - 30 eiro. Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2020.gada 1.jūnijā.

Priekšlikumu grozījumiem Akcīzes nodokļa likumā, paredzot ieviest nodokli saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, iesniedza Andris Skride (AP), Ilmārs Dūrītis (AP) un Inese Voika (AP).

Priekšlikuma autori uzskata, ka, ieviešot šādas izmaiņas, samazināsies saldināto produktu patēriņš, kā arī būs nodokļu ieņēmumu pieaugums, ko novirzīt sabiedrības veselības vajadzībām. Tāpat, pēc deputātu domām, šādi notiks veselības aprūpes budžeta izdevumu samazinājums noteiktu modificējamo slimību ārstēšanai ar tai sekojošu racionālāku līdzekļu pārdali citu slimību ārstēšanai. Līdz ar izmaiņām palielināsies arī iedzīvotāju veselīgi nodzīvoto dzīves gadu skaits, kā arī veselībai draudzīgāko produktu īpatsvars bezalkoholisko dzērienu tirgū.

Veselības ministrijas pārstāvji norādīja, ka Pasaules veselības organizācija (PVO) iesaka samazināt dienā uzņemtā cukura daudzumu līdz 5% no kopējās enerģijas. Paaugstinot cenu saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem par 20%, var samazināt to patēriņu, kā arī cukura diabēta risku. "Iedzīvotājiem ienākumi ir tik lieli, cik tie ir. Ja saldinātie dzērieni kļūs dārgāki, iedzīvotājam būs jāizvērtē pirkt tos vai, piemēram, iegādāties maizi," Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā pauda ministrijas pārstāvji, piebilstot, ka vienlaikus šo dzērienu ražotāji būs spiesti radīt dzērienus ar mazāku cukura daudzumu.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji apšaubīja, ka, nodokļa ieviešana saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem, samazinās to patēriņu.

Saeima grozījumus Akcīzes nodokļa likumā atbalstīja otrajā lasījumā, tātad deputātiem likumprojekts būs jāskata vēl trešajā lasījumā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu