Brangas ūsas var pasargāt cilvēku no lūpas vēža (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīrietis ar ūsām.
Vīrietis ar ūsām. Foto: Unsplash

Visiem vīriešiem, kuri var lepoties ar brangu ūsu kušķi, tagad ir vēl viens iemesls priecāties, proti, zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka ūsas ir ne vien vīrišķības simbols, bet arī lūpu sargs pret vēzi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of the American Academy of Dermatology”, rakstīts, ka ūsas lūpas aizsargā, līdzīgi kā mati aizsargā skalpu. Lai arī tas varētu nešķist liels pārsteigums, tomēr pirmo reizi tas ir pierādīts zinātniski.

Lai to pierādītu, pētnieki izpētīja 200 vīriešu dzimuma pacientus, kuriem bija diagnosticēts pirmsvēža stāvoklis – ārstu vidū saukts par aktīnisko keratozi uz galvas un sejas.

“Aktīniskā keratoze izpaužas kā zvīņaina vieta uz ādas, kas var attīstīties par vēzi. Ņemot vērā, ka āda uz lūpām ir ļoti plāna, aktīniskā keratoze tur var attīstīties par vēzi ātrāk nekā citās vietās uz ādas,” skaidroja pētījuma autors Daniels Airess.

Katru gadu ASV aktīniskā keratoze tiek diagnosticēta trīs miljoniem amerikāņu, tomēr vēl ļoti daudzi gadījumi netiek ārstēti, jo cilvēki izvairās no dermatologa apmeklējuma.

Pētījumā noskaidrojās, ka vīriešiem ar vismaz deviņus milimetrus biezām ūsām ir 16 reizes mazāks risks iegūt aktīnisko keratozi uz apakšlūpas nekā vīriešiem, kuriem ūsu nav.

Amerikas dermatologu akadēmija uzsver, ka ar vēzi, kas attīstījies no aktīniskās keratozes, ir ļoti grūti tikt galā.

“Ūsainajiem vīriešiem, kas piedalījās pētījumā, ūsas bija jau kopš tīņa gadiem, tāpēc nav zināms, vai ūsu uzaudzēšana vēlāk dzīvē dos tādu pašu rezultātu. Jebkurā gadījumā – par sliktu nenāks,” piebilda Airess.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu