Taivānā sāk reģistrēt pirmās viendzimuma laulības Āzijā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Taivānas galvaspilsētā Taipejā piektdien tika sākta viendzimuma laulību reģistrēšana, un tās ir pirmās viendzimuma laulības visā Āzijā.

Šeins Liņs un Marks Juaņs, kas iemīlēja viens otru koledžā, bija pirmais geju pāris, kas ieradās uz savas laulības reģistrāciju valdības iestādē Taipejas centrā.

Ģērbušies saskanīgos uzvalkos, viņi apskāvās un noskūpstīja viens otru mediju priekšā, bet pēc tam parakstīja savas laulības apliecības.

Otrs reģistrētais viendzimuma pāris bija dramaturģe Li Jina Čjeņa un viņas draudzene karikatūriste, kuras pseidonīms ir Ciniskā meiča (Cynical Chick).

Taivāna pagājušajā nedēļā kļuva par pirmo vietu Āzijā, kur tika legalizētas geju laulības, un tas bija pamats geju tiesību atbalstītāju līksmošanai Taipejas ielās.

Šis jautājums tomēr izraisīja arī dziļu šķelšanos Taivānā, kur iedzīvotāji vēl arvien ir lielā mērā konservatīvi, sevišķi ārpus lielajām pilsētām un vecākajā paaudzē.

Ir gaidāms, ka piektdien Taivānā tiks reģistrēti apmēram 300 viendzimuma pāru, tai skaitā kādi 150 galvaspilsētā Taipejā, kur pastāv liela geju kopiena.

Taipejas pašvaldība piedalīsies brīvdabas laulību ballītes sarīkošanā pie slavenā debesskrāpja "Taipei 101", un ir gaidāms, ka uz to ieradīsies gan vietējās, gan ārzemju slavenības.

Taivānas Konstitucionālā tiesa 2017.gadā nolēma, ka laulāšanās tiesību liegšana viendzimuma pāriem ir nekonstitucionāla.

Ņemot vērā tiesas noteiktu termiņu, parlaments pagājušo piektdien pieņēma likumu, kas ļauj viendzimuma pāriem veidot "ekskluzīvas pastāvīgas savienības" un pieteikties laulības reģistrācijai valdības iestādēs.

Šis likums gan paredz viendzimuma pāriem ierobežojumus, kādu nav heteroseksuāliem pāriem. Tie var adoptēt tikai savu partneru bioloģiskos bērnus un slēgt laulības ar ārzemniekiem tikai no valstīm, kuras atzīst geju laulības.

Geju laulību pretinieki ir solījuši sodīt Taivānas prezidenti Cai Inveņu un jauno likumu atbalstījušos parlamentāriešus janvārī gaidāmajās prezidenta un parlamenta vēlēšanās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu