Pirmajā ceturksnī samazinājusies "Latvijas pasta" peļņa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

AS "Latvijas pasts" apgrozījums šogad pirmajā ceturksnī bija 24,811 miljoni eiro, kas ir par 23,8% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, bet kompānijas peļņa samazinājās par 37% un bija 1,054 miljoni eiro, liecina uzņēmuma publiskotais finanšu pārskats.

"Latvijas pastā" skaidroja, ka apgrozījums 24,8 miljonu eiro apmērā ietver arī prognozējamo kompensāciju par abonēto preses izdevumu radīto zaudējumu segšanu konkrētajā pārskata periodā. Kompānijas ieņēmumi, neskaitot šo kompensāciju, bija 23,835 miljoni eiro.

Abonētās preses piegādes kompensācija ir samaksa, ko "Latvijas pasts" no valsts saņem par reāli paveiktu darbu, piegādājot preses izdevumus visā Latvijā par valsts noteikto tarifu, kurš nesedz reālās piegādes izmaksas patērētājiem. Valsts patlaban līdz 2019.gadam ir uzņēmusies šādas sociālās atbildības saistības pret iedzīvotājiem, iekļaujot šo pakalpojumu universālā pasta pakalpojuma (UPP) grozā. Atbilstoši Pasta likuma pārejas noteikumiem zaudējumus, kas radušies, sniedzot abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus, veido starpība starp abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu faktiskajām izmaksām un Pasta likumā minētajā kārtībā noteikto cenu.

"Latvijas pasts" pirmā ceturkšņa operatīvā peļņa bija 1,054 miljoni eiro, ieskaitot kompensāciju par abonētās preses izdevumu piegādes zaudējumiem. Operatīvās peļņas rādītājs ir par 515 000 eiro jeb 95,6% lielāks, nekā plānots. Pirmā ceturkšņa kopējie ieņēmumi veidoja 23,835 miljonus eiro, kas ir par 4,451 miljonu eiro jeb 23% vairāk, nekā plānots.

Ieņēmumi no UPP sniegšanas pieauguši par 2% jeb 158 000 eiro. Tostarp UPP ieņēmumi no pārrobežu vēstuļu korespondences pieauguši par 159 000 eiro jeb 8%, bet ieņēmumi no pasta paku sūtījumiem pieauguši par 46 800 eiro jeb 8,3%.

Savukārt ieņēmumi no sūtījumiem uz ārzemēm pieauguši par 150 000 eiro jeb 26%, kas saistīts gan ar jaunu klientu piesaisti, gan esošo klientu sūtījumu apjoma palielinājumu. Par 116 000 eiro jeb 8,7% pieauguši ieņēmumi no ekspresspasta pakalpojumiem, par 46 900 eiro jeb 2,8% - no maksājumiem un starpniecības pakalpojumiem, par 37 800 eiro jeb 19,3% - no kravu pārvadājumiem. Turklāt ieņēmumi no tranzīta pakalpojumiem pieauguši par 4,18 miljoniem eiro jeb 2,5 reizes.

Uzņēmuma pārskatā norādīts, ka ieņēmumi samazinājušies par neadresētās reklāmas/informatīvo materiālu pakalpojumiem, pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādes un izmaksas pakalpojumiem, kā arī filatēlijas pakalpojumiem.

Šā gada pirmajos trijos mēnešos uzņēmums noslēdzis 234 jaunus pakalpojumu līgumus, no kuriem 135 līgumi ir par pasta pakalpojumu sniegšanu, kuru kopējais apgrozījums ir 7000 eiro, un 99 līgumi ir par eksprespasta pakalpojumu sniegšanu, kuru kopējais apgrozījums ir 10 000 eiro.

Lai samazinātu izmaksas, uzņēmums pirmajā ceturksnī mainījis pakalpojuma sniegšanas modeli 28 pasta nodaļās. Tā rezultātā nākotnē prognozēta izmaksu ekonomija vismaz 108 000 eiro apmērā gadā. Tāpat pabeigta kasu sistēmu nomaiņa visās pasta pakalpojuma sniegšanas vietās, nodrošinot, ka kopumā ir uzstādītas 600 kasu sistēmas, kas ir aprīkotas arī ar paraksta termināliem, lai nodrošinātu klientu paraksta saņemšanu par izsniegtajiem sūtījumiem digitālā veidā. No visām jaunajām kasu sistēmām 380 ir aprīkotas arī ar jauna tipa bankas karšu lasītājiem. Šī gada laikā plānots ar šādiem bankas karšu lasītājiem aprīkot arī pārējās darbavietas visās pasta pakalpojuma sniegšanas vietās.

Turpinot sūtījumu šķirošanas procesa efektivizāciju, ir panākts sūtījumu šķirošanas produktivitātes pieaugums par 15%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Savukārt, optimizējot ikdienā veicamās kilometrāžas apjomu ar automašīnu, ir sākts to vēstuļu kastīšu noņemšanas projekts, kuras nav nepieciešamas un kurās ilgāku laiku ir vērojams ļoti neliels sūtījumu apjoms. Līdz šī gada otrā ceturkšņa vidum kopumā šādi ir samazināts ikdienā apkalpojamo vēstuļu kastīšu skaits par 82 vienībām, kas dod būtisku ikdienā veicamās kilometrāžas samazinājumu - pirmajā ceturksnī kopējais nobraukto kilometru samazinājums ir 14 000 kilometru.

"Latvijas pasts" nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību Latvijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. "Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4000 darbinieku.

Uzņēmuma 2018.gada auditētie finanšu dati vēl nav publiskoti, bet 2017.gadā "Latvijas pasta" apgrozījums bija 75,589 miljoni eiro un peļņa - 1,694 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu