Eifeļa torņa pakājē taps pasakains urbānais parks

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/gpblandscape

Tuvojoties 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, romantikas un mīlestības galvaspilsētas galvas ir sarosījušās un kaļ plānus pilsētas uzlabošanai. Viens no grandiozākajiem un iespaidīgākajiem pilsētas uzlabojumiem būs Parīzes ikonas - Eifeļa torņa parks. 

Projektā par Eifeļa torņa parka iekārtošanu uzvarēja Londonas arhitektu birojs "Gustafson Porter + Bowman", kas plāno pilnībā pārveidot  parku Eifeļa torņa pakājē. Līdz šim lielākā problēma bija lielās masas, kas apgrozās slavenās ikonas tuvumā, tāpēc tūristu pūļus turpmāk organizēs pārdomāti izbūvēts urbānais parks.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gustafson Porter + Bowman (@gpblandscape) on

Arhitektu birojs plāno ieviest plašākas "zaļās" zonas jeb mauriņus un apstādījumus abās torņa pusēs. No Šailo pils līdz Eifeļa tornim stiepsies vesela zaļā josla, kas tālāk turpināsies līdz Trokadero laukumam un Parīzes militārajai skolai. Trokadero laukumā laukumā tiks izbūvēts iespaidīgs amfiteātris, bet ap slavenajām Varšavas strūklakām tiks radīta lielāka publiskā zona. Savukārt Sēnu no Eifeļa torņa šķērsos zaļais tilts, kā arī blakus slavenajam tornim būs radīti jauni parka laukumi un paceltie mauriņi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gustafson Porter + Bowman (@gpblandscape) on

"Šis projekts apvieno divu vēsturisku pieminekļu tipoloģiju: klasisko franču parku iekārtojumu, kurā iekļauta izteikta ģeometrija, un franču vizuāli baudāmos dārzus, kuros ir jaušami mākslinieciski eksperimenti," stāsta arhitektu birojs "Gustafson Porter + Bowman".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gustafson Porter + Bowman (@gpblandscape) on

Līdz ar jaunā parka plānojumu Parīzes centrā tiks sastādīti vairāki jauni koki, kas nodrošinās plašāku pilsētas bioloģisko daudzveidību. Šis ir viens no rīkiem, kā pilsētplānotāji grasās cīnīties ar klimata krīzi, - Parīze plāno 2014. gadā Olimpiskajās spēlēs startēt kā visilgtspējīgākā valsts, kur ir noticis grandiozais sporta notikums. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gustafson Porter + Bowman (@gpblandscape) on

Pirmo parka būvniecības kārtu plānots pabeigt 2023. gadā, bet jau līdz 2024. gadam projektam ir jābūt gatavam. 

Līdz ar Eifeļa torņa parka reorganizācijai, plānots renovēt arī sadegušo Parīzes Dievmātes katedrāli, kuru Francijas prezidents Emanuels Makrons sola atjaunot līdz Olimpiskajām spēlēm. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gustafson Porter + Bowman (@gpblandscape) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu