Ziemeļu vīnogu vīns, pēc senas receptes gatavota maize, mazliet balandu izturībai, rudzu trifeles un brandavīns. To visu baudījām jaunā tūrisma ceļa «Taste HansEATica» gardēžu pieturvietās Igaunijā.
Hei, digitālā paaudze, Rodēna skulptūras “Domātājs” pozā pie gaišzilās gadžeta auras sastingušie! Vai zināt, kā čaukst graudi, kad atdalās no pelavām, kā rēc un dreb simtgadīgas dzirnavas, kā pēcpusdienas saules staros izskatās miltu putekļi, kā smaržo un garšo tikko cepta rudzu maize? Es arī nezināju līdz brīdim, kad ierados 1880. gadā celtajās Hellenurmes ūdensdzirnavās, kas atrodas 35 kilometrus no Tartu, starp Elvu un Otepē.
Atklāti sakot, nekad nedomāju, ka vecu, autentisku dzirnavu apmeklējums var būt tik aizraujošs. Jau ieraugot dzirnavu ēku, nopriecājos, ka te nav izskaistinātu komerciālu banalitāšu.
Vecās dzirnavas ezera krastā stāv filozofiskā mierā - varas, kas tajās atstājušas savas pēdas, kā nākušas, tā aizgājušas.
Un dzirnavas maļ...
Kad durvīs parādās dzirnavu īpašniece Mae, ēka burtiski atdzīvojas. Sieviete šķiet stipra un uzņēmīga, gluži kā viņas vecvectēvs - ūdensdzirnavu īpašnieks. Viņas dzirkstošā enerģija pielīp arī mums - jau nedaudz pagurušajiem viesiem. Mae man šķiet netipiska igauniete, lai gan, taisnību sakot, neko daudz par dažādos reģionos dzīvojošo igauņu mentalitāti nezinu. Viņa daudz smejas, sajauc kopā igauņu, angļu un krievu valodu, stāstījumu pavadot ar izteiksmīgiem žestiem. Kā par brīnumu, visu var saprast. Iztrūkstošās detaļas aizpilda Tartu dzīvojošās latvietes, tulces Ilzes stāstījums.