Lidostas "Rīga" padomē iecelts Eduards Toms

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Artūrs Ķipsts/LETA

Satiksmes ministrija (SM) starptautiskās lidostas "Rīga" padomes locekļa amatā iecēlusi Eduardu Tomu, aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāve Iveta Kancēna.

Viņa norādīja, ka konkursa nominācijas komisija izvirzīja Toma kandidatūru kā labāko starp 26 pretendentiem, vērtējot pretendentus konkursa divās kārtās.

Toms ir ieguvis maģistra grādu ekonomikā Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas fakultātē, kā arī Rīgas Ekonomikas augstskolā (EMBA). Līdz šim viņš ir bijis vecākais viceprezidents finanšu jautājumos "Primera Air", "Primera Air Nordic" un Islandes holdinga kompānijā "Primera Air ehf". Laikā no 2006.gada maija līdz 2015.gada februārim Toms bija finanšu un administratīvais direktors SIA "Consolis Latvija", kā arī valdes loceklis Lietuvas uzņēmumā "Betonika" un Finanšu procesu uzlabošanas menedžeris "Consolis" reģionālajā birojā Somijā.

Konkurss uz lidostas "Rīga" neatkarīgā padomes locekļa amatu atbilstoši nolikumam tika organizēts divās kārtās. Pirmajā kārtā notika dokumentu atlase - vērtēta darba pieredze, izglītība un sabiedrības attīstības redzējums. Savukārt uz otro kārtu tika uzaicināti septiņi pretendenti, kuri pirmajā kārtā ieguva lielāko punktu skaitu. Otrā kārta notika strukturētas intervijas veidā, vērtējot kandidāta spējas sniegt kompetentas atbildes uz jomai specifiskiem jautājumiem, stratēģiskās plānošanas spējas, vadības spējas, spējas noteikt mērķus, pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, kā arī komunikācijas prasmes un svešvalodu zināšanas.

Jau vēstīts, ka atbilstoši konkursa nolikumam pretendentiem tika prasīta augstākā vai otrā līmeņa augstākā profesionālā izglītība finansēs, ekonomikā, vadībzinībās, tiesību zinātnē, inženierzinātnē vai citā pielīdzināmā jomā. Tāpat prasīta vismaz triju gadu profesionālā darba pieredze vidējas vai lielas kapitālsabiedrības valdes vai padomes locekļa amatā vēlams biržā kotētā vai starptautiskā uzņēmumā, vai vismaz triju gadu pieredze vadošā amatā institūcijā, kas atbildīga par politikas veidošanu, vai vismaz 10 gadu starptautiski atzīta pētniecības vai konsultāciju pieredze ar uzņēmuma darbību saistītā jomā vadošā akadēmiskā personāla amatā.

Amata kandidātam bija jābūt izpratnei par valsts kapitālsabiedrību darbību un to regulējošajiem normatīviem aktiem, kā arī to finanšu vadības un iekšējā audita jautājumiem. Tāpat tika prasīta izpratne par jautājumiem, kas saistīti ar gaisa kuģu apkalpošanu, aviācijas pasažieru un kravu pārvadājumiem, kā arī nekustamo īpašumu pārvaldīšanā.

Pretendentam bija jābūt arī stratēģiskās plānošanas prasmei, spējai veidot pozitīvas attiecības, vadīt un strādāt komandā, lai sekmētu kapitālsabiedrības mērķu sasniegšanu, kā arī spējai pārraudzīt kapitālsabiedrības darbību, formulēt viedokli, pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību. Turklāt padomes loceklim tika prasīta nevainojama reputācija.

Tāpat ziņots, ka lidosta "Rīga" padomes priekšsēdētājs pašreiz ir Juris Kanels un padomē darbojās arī Laila Odiņa. Iepriekš padomē darbojās arī pašreizējais satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), kurš amatu atstāja pēc ievēlēšanas Saeimā.

2018.gadā lidostā "Rīga" apkalpoja kopumā 7,056 miljonus pasažieru, kas ir par 15,7% vairāk nekā 2017.gadā. Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu