6.ikgadējā “Digitālā Ēra” jau 29.maijā - padziļināti par personas datu aizsardzību jau sesto gadu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

2019.gada 29.maijā jau sesto gadu pēc kārtas personas datu aizsardzības profesionāļus un interesantus kopā pulcēs forums Digitālā Ēra. Forums kopš 2014.gada pulcina kopā privātuma profesionāļus un citus interesentus, lai kopīgi diskutētu par normatīvo aktu prasībām, meklētu risinājumus sarežģītām praktiskajām situācijām un turpinātu uzlabot fizisko personu tiesību ievērošanu, vienlaicīgi samērīgi ievērojot arī pārziņu intereses, kā arī kliedētu dažādus mītus.

Kā nozīmīgāko Vispārīgās datu aizsardzības regulas (GDPR) ieviesto jaunumu var minēt  pārskat-atbildības principu. Tas ir pilnībā mainījis kārtību, kādā personas datu aizsardzība tiek organizēta un uzraudzīta. Savukārt par būtiskāko pārskatatbildības principa nodrošināšanas stūrakmeni var uzskatīt datu aizsardzības speciālistus, kurus no 2018.gada 25.maija ir jāieceļ daudziem uzņēmumiem un publiskajām iestādēm. Ņemot vērā publiskā sektora ietekmi uz sabiedrības norisēm, tā specifisko darbības raksturu (nav jākonkurē, nav jāgūst peļņa, ir ekskluzīvas deleģētās tiesības, u.tml.), publiskajam sektora būtu jābūt kā labās prakses paraugam datu aizsardzības nodrošināšanā. Attiecīgi Latvijas sertificēto personas datu aizsardzības speciālistu asociācija publisko sektoru izraudzījās par pētījuma objektu, saistībā ar izpratni par fizisko personu datu aizsardzības prasību piemērošanu un datu aizsardzības speciālista lomu tajā. Foruma ievadā būs iespējams uzzināt, vai sabiedrības locekļu dati publiskajā sektorā tiek apstrādāti adekvāti un vai datu aizsardzība nebeidzas vien ar formālu datu aizsardzības speciālista iecelšanu...

Foto: Publicitātes foto

Pirmais Vispārīgās datu aizsardzības regulas piemērošanas gads ir bijis spraigs un interesants, taču arī neskaidrību par dažādām prasībām un to piemērošanas niansēm ir kļuvis vairāk, tādēļ šogad forumā iztirzājamo problēmu loks skar aktuālākos prakses jautājumus, piemēram:

  • Vai iestādēm ir tiesības atteikties izsniegt informāciju par nodarbināto atalgojuma apjomu jau šodien? Vai nesenais Satversmes tiesas spriedums to aizliedz?
  • Kāda ir pārziņa atbildība novērtējot riskus datu subjekta tiesībām un brīvībām? Vai negodprātīgs novērtējums var ietekmēt Pārziņa saukšanu pie administratīvās vai kriminālās atbildības?
  • Vai un kā ir identificējams datu subjektu? Vai pieprasīt uzrādīt pasi vienmēr ir adekvāti?
  • Kā datu subjektu tiesības ietekmē mākslīgā intelekta attīstība un arvien pieaugošā jauno tehnoloģiju izmantošana?
  • Kurā brīdī tiek veikta datu nodošana uz ārpus Eiropas savienības esošu valsti un kādi ir tuvākās nākotnes izaicinājumi datu nodošanas sakarā (piemēram, Brexit, ASV Privātuma vairogs un Eiropas Savienības tiesas procesi)?
  • Kuri tehnoloģiskie rīki ir mārketinga triks, bet kuri dod tūlītējus rezultātus un atvieglo personas datu speciālistiem dzīves? Kā atrast, klasificēt, šifrēt, aizsargāt datus?
Foto: Publicitātes foto

Pēc trauksmainā 2018 "GDPR" gada, 2019.gadā Digitālā Ēra ir atgriezusies pie saviem pamatiem – 29.maijā LNB Ziedoņa Zālē visas dienas garumā tiksies un savu pieredzi dalīsies nozares profesionāļi (tajā skaitā, arī LR Datu valsts inspekcijas, LR TM, IT, biznesa un daudzu citu nozaru pārstāvji). Tikšanās mērķis ir pavisam konkrēts - lai padziļināti diskutētu par aktuālākajiem problēmjautājumiem nozarē un kopīgā sinerģijā rastu labāko risinājumu aktuālajiem problēmu jautājumiem!

Uzzini, kas uzstāsies, kādas būs paneļdiskusijas, kādas prominences pasākumu atklās foruma mājas lapā vai sūti jautājumus uz info@dss.lv vai zvani 29162784.

Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu