Polijas valdošā partija pauž gatavību sadarboties ar Itālijas un Spānijas labējām partijām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis Foto: Reuters/ScanPix

Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) pēc Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām ir gatava apspriest alianses izveidošanu ar Itālijas labējo Līgu un Spānijas galēji labējo partiju "Vox" ("Balss"), paziņojis Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Mēs esam elastīgi, bet mēs izslēdzam aliansi, kuras locekļu vidū būtu Francijas Nacionālā fronte," šodien portālā "Polskatimes.pl" publicētā intervijā norādījis Moraveckis, lietojot Francijas Nacionālās apvienības veco nosaukumu.

EP "Likums un taisnīgums" pašreiz darbojas Eiropas Konservatīvo un reformistu frakcijā (ECR), kurā pārstāvēta arī daļa vācu eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) bijušo biedru un Lielbritānijas Konservatīvā partija.

Līga savukārt ietilpst Nāciju un brīvības Eiropa (ENF) frakcijā, kurā darbojas arī bijušie AfD politiķi un Francijas Nacionālā apvienība.

Līgas līderis Mateo Salvīni, kurš cenšas izveidot Eiropas populistu un eiroskeptiķu aliansi, janvārī apmeklēja Varšavu, kur ierosināja nodibināt ciešākas saites ar Polijas valdošo partiju.

Arī "Likums un taisnīgums" ir kritiski noskaņota pret ES un vēlas Briseles varas ierobežošanu.

"Mēs esam eiroreālisti, un esmu pārliecināts, ka jaunais Eiropas Parlamenta sastāvs arī vairāk koncentrēsies uz Eiropas reformēšanu pilsoņu un ne tikai tehnokrātu labā," norādījis Moraveckis.

Taču Līgas un Polijas valdošās partijas uzskatos pastāv arī domstarpības, sevišķi imigrācijas jautājumā. Līga vēlas, lai imigranti tiktu izdalīti pa visu ES teritoriju, pret ko Polija stingri iebilst.

Salvīni ir arī draudzīgi noskaņots pret Krieviju, atšķirībā no PiS līdera Jaroslava Kačiņska.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu