Iedzīvotāji steidz izmantot atjaunoto iespēju vēlēt jebkurā iecirknī (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki ieradušies nodot savas balsis iepriekšējā balsošanā Eiropas Parlamenta vēlēšanās 3.vēlēšanu iecirknī Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā.
Cilvēki ieradušies nodot savas balsis iepriekšējā balsošanā Eiropas Parlamenta vēlēšanās 3.vēlēšanu iecirknī Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā. Foto: Ieva Makare/LETA

Vairākos Latvijas vēlēšanu iecirkņos piektdien pēc plkst.17, kad tika paziņots par iespēju atkal nobalsot jebkurā iecirknī, sagaidīti tajos nereģistrēti vēlētāji.

Iecirknī Rīgas 15.vidusskolā nav novērots liels tajā nereģistrētu vēlētāju pieplūdums, tomēr nobalsot atnākuši aptuveni desmit cilvēki, aģentūrai LETA pastāstīja komisijas pārstāvis.

Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā piektdien kopumā sagaidīti 130 vēlētāji, aģentūrai LETA pastāstīja iecirkņa vadītāja Daina Gulbiņa. Pēc viņas teiktā, lielākā aktivitāte sākusies pēc tam, kad paziņots par iespēju atkal balsot jebkurā iecirknī. Gulbiņa arī uzsvēra, ka piektdien nekādu incidentu iecirknī nav bijis.

Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolā esošā iecirkņa pārstāve Dace Stalidzēna pastāstīja, ka dienas laikā nobalsojuši 107 cilvēki, daži arī šovakar mainījuši iecirkni. Piektdienas vakarā gan iecirknī gan ir maza vēlētāju aktivitāte. Arī iecirkņa pārstāvju prognozes par iedzīvotāju aktivitāti nav piepildījušās - tā bijusi mazāka. Esot arī bijis jāsastopas ar vairākiem neapmierinātiem iedzīvotājiem, kuri bijuši sašutuši par sistēmas traucējumiem.

Tikmēr Dobeles novada Jaunbērzes pagasta kultūras namā esošajā vēlēšanu iecirknī dienas laikā savu balsi atdevuši apmēram 30 cilvēki, tostarp divi vakarpusē izmantojuši iespēju mainīt savu iecirkni.

Alūksnes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Ilze Rubene stāstīja, ka vēlētāju aktivitāte novadā ir atšķirīga. "Vēlēšanu iecirkņos rindas neveidojas. Pilsētā iedzīvotāji ir aktīvāki, kamēr pagastos iepriekšējā balsošanā vēlētāju aktivitāte ir zemāka. Patlaban datu apmaiņas sistēmā viss rit raiti un mēs iecirkņos gaidām cilvēkus, kuri rīt nevarēs piedalīties vēlēšanās," teica Rubene.

Savukārt Liepājas vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Simona Petrovica sacīja, ka liela daļa iedzīvotāju vēl nezina, ka ir atjaunota datu apmaiņas sistēma un pašlaik ir iespēja nobalsot visiem, kuri to vēlas sev tuvākajā vēlēšanu iecirknī. "Pēc datu apmaiņas sistēmas darbības atjaunošanas vispirms cilvēki varēja nobalsot slimnīcās un cietumos, bet tagad jau pāris stundas viss raiti notiek arī jebkurā no iecirkņiem," atklāja Petrovica.

Viņa arī norādīja, ka šodien vēlētāju aktivitāte ir krietni mazāka nekā vakar. Petrovica priecājas, ka visi komisijas locekļi šodien varēja rast iespēju strādāt ilgāk nekā bija plānots.

Ventspils novadā, salīdzinot ar citiem, visās vēlēšanās iedzīvotāju aktivitāte ir zema, pauda novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Straume, uzsverot, ka izņēmums neesot arī šīs vēlēšanas. Viņa arī pastāstīja, ka iecirkņu darbinieki piedāvāja vēlētājiem atzvanīt, ja tiks atjaunota balsošana jebkurā iecirknī. "Tagad uz vēlēšanu iecirkņiem ierodas mūsu uzaicinātie cilvēki, jo mums ir svarīgi, lai mūsu novada cilvēki nobalso tepat savā novadā," klāstīja Straume.

Kā ziņots, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien plkst.17 atjaunojusi iespēju iedzīvotājiem balsot ikvienā vēlēšanu iecirknī. Tas nozīmē, ka līdz šodienas plkst.20 iedzīvotāji savu balsi Eiropas Parlamenta vēlēšanās var atdot arī tajos iecirkņos, kuros viņi nav reģistrēti.

CVK pārstāve Līva Laizāne aģentūrai LETA skaidroja, ka piektdien uzņēmumam "Soaar" sadarbībā ar pakalpojuma nodrošināšanā iesaistītajām iestādēm ir izdevies noskaidrot un novērst traucējumu vēlēšanu iecirkņu tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā. Tomēr, kas tieši bija par iemeslu sistēmas darbības traucējumiem, viņa pagaidām komentēt nevarēja.

CVK arī atgādina, ka iespēju balsot citā vēlēšanu iecirknī likumdevējs paredzējis tikai iepriekšējās balsošanas dienās ar nosacījumu, ja ir iespējams nodrošināt tiešsaistes datu apmaiņu starp iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts, un iecirkni, kurā vēlētājs balso.

Pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā, trešdien, šī sistēma tehnisku iemeslu dēļ nebija pieejama aptuveni piecas minūtes, bet ceturtdien tā nestrādāja visu iecirkņu darba laiku. Kā novēroja aģentūra LETA, tā dēļ vairākiem simtiem balsstiesīgo, kas vēlējās piedalīties iepriekšējā balsošanā, nācās pamest vēlēšanu iecirkņus nenobalsojušiem.

Ņemot vērā šo situāciju, Saeima dažās stundās pieņēma grozījumus Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā, lai pēdējā iepriekšējās balsošanas dienā pagarinātu vēlēšanu iecirkņu darbu par četrām stundām - līdz plkst.20.

Vienlaikus sistēmas traucējumu dēļ CVK lēma piektdien, priekšvēlēšanu dienā, ļaut balsot tikai savos iecirkņos. Tomēr plkst.17 tika paziņots, ka traucējumi sistēmā ir novērsti, un atlikušās trīs stundas iespējams balsot jebkurā iecirknī.

CVK aicina izmantot šo papildu balsošanas iespēju vēlētājus, kuri nevarēs nobalsot savā vēlēšanu iecirknī. Pārējie aicināti doties balsot uz savu vēlēšanu iecirkni.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu