Francijā laivu tirgotājam piespriež cietumsodu par palīdzību migrantiem šķērsot Lamanšu (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Francijas lietotu laivu tirdzniecības firmas vadītajam piektdien Buloņas pilsētā tika piespriests cietumsods par to, ka viņš pārdevis desmitiem laivu migrantiem, kas tās izmantojuši Lamanša šķērsošanai.

45 gadus vecajam Emanuelam Derē tika piespriests 18 mēnešu cietumsods un vēl 18 mēneši nosacīti par to, ka viņš bija pārdevis 39 piepūšamās motorlaivas migrantiem, lai viņi no Francijas pāri Lamanšam varētu nokļūt Lielbritānijā.

Tiesa Buloņā arī piesprieda vienu gada cietumsodu un vēl vienu gadu nosacīti Derē līdzzinātājam – 54 gadus vecam taksistam Žanam Klodam Demejē, kurš organizēja šo laivu un arī dažu migrantu transportēšanu uz pludmalēm pie Lamanša.

Policija sāka izmeklēt Lamanša šķērsošanas gadījumus pēc tam, kad tā janvārī aizturēja četrus Irānas pilsoņus un divus taksistus pludmalē pie Kalē pilsētas.

No šiem aizturētajiem iegūta informācija aizveda policiju pie Derē un viņa firmas "Fluvialys" Delemonas pilsētā pie Beļģijas robežas.

Viņš tika apsūdzēts par nelegālās imigrācijas atbalstīšanu pāri Lamanšam no 2018.gada oktobra līdz 2019.gada martam. Šajā laika posmā ievērojami pieauga afgāņu, irākiešu, irāņu un afrikāņu migrantu veikto Lamanša šķērsošanas gadījumu skaits, pamudinot Lielbritānijas un Francijas policiju pastiprināt patrulēšanu.

Migranti pievērsās jūras ceļam pēc tam, kad viņiem neizdevās iekļūt kravas mašīnās un citos autotransporta līdzekļos, kas no Francijas dodas uz Lielbritāniju pa Lamanša tuneli vai ar prāmjiem.

Padekalē departamenta varas iestādes informēja, ka no oktobra līdz martam Angliju sasniedza apmēram 500 migrantu ar vairāk nekā 60 laivām. Dažas no šīm laivām bija zagtas zvejas laivas, bet citas migranti bija nopirkuši.

Derē aizturēšanas laikā policija atrada viņa automobilī 14 000 eiro skaidrā naudā.

Ne Derē, ne Demejē neizrādīja nekādu nožēlu par migrantu risku Lamanša šķērsošanā, kur bieži ir stipras straumes un nelabvēlīgi laikapstākļi.

"Viss ir atkarīgs no laikapstākļiem," Derē sacīja tiesā. "Kad bija slikts laiks, es pateicu, lai man piezvana vēlāk."

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu