Starp lielākajām pilsētām lielākā vēlētāju aktivitāte bijusi Valmierā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Raimonds Vējonis nodod balsi Eiropas Parlamenta vēlēšanās Ogres 678. vēlēšanu iecirknī
Valsts prezidents Raimonds Vējonis nodod balsi Eiropas Parlamenta vēlēšanās Ogres 678. vēlēšanu iecirknī Foto: Edijs Pālens / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās līdz šim starp lielākajām pilsētām lielākā vēlētāju aktivitāte bijusi Valmierā, bet mazākā - Daugavpilī, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati.

Komisijas dati atklāj, ka Valmierā kopumā nobalsojuši 40,11% vēlētāju, savukārt Rīgā minētajā laika periodā nobalsojuši 39,40% vēlētāju.

Tajā pašā laikā Jūrmalā šogad EP vēlēšanās nobalsojuši 36,25% vēlētāju, Liepājā - 33,07%, Jelgavā - 31,44%, Jēkabpilī - 29,64%, Ventspilī - 29,18%, Rēzeknē - 27,34%, bet Daugavpilī - 23,97%.

Apkopotie dati liecina, ka kopumā EP vēlēšanās piedalījušies 33,51% vēlētāji.

Saskaņā ar pašreizējiem vēlēšanu rezultātiem neskaidrs ir tikai viena EP deputāta mandāta liktenis. Vismaz divus mandātus iegūs JV un "Saskaņa", pa vienam - VL-TB/LNNK, apvienība "Attīstībai/Par!" un Latvijas Krievu savienība (LKS). Uz atlikušo mandātu pretendē VL-TB/LNNK, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un JV.

Par JV nobalsoja aptuveni 26,2% vēlētāju, par "Saskaņu" - aptuveni 18%, par VL-TB/LNNK - aptuveni 16,4%, par apvienību "Attīstībai/Par!" - aptuveni 12,4%, par LKS - aptuveni 6,4%, par ZZS - aptuveni 5,4% vēlētāju. Savukārt Latvijas Reģionu apvienību atbalstīja aptuveni 5% vēlētāju, bet Jauno konservatīvo partiju - aptuveni 4,3% balsotāju.

Pašreizējie vēlēšanu rezultāti liecina, ka EP varētu iekļūt vairāku sarakstu līderi - eirokomisārs Valdis Dombrovskis (JV), atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), ilggadējs eiroparlamentārietis Roberts Zīle (VL-TB/LNNK), politologs Ivars Ijabs (AP) un eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka. Ar otrajiem numuriem JV un "Saskaņas" sarakstos startēja attiecīgi eiroparlamentāriete Sandra Kalniete un bijušais Rīgas vicemērs Andris Ameriks.

Iepriekšējās EP vēlēšanās, 2014.gadā, partija "Vienotība", kuras rindās tolaik bija arī vairāki nu jau citu partiju biedri, ieguva 46,19% balsu. Par VL-TB/LNNK toreiz nobalsoja 14,25% vēlētāju, par "Saskaņu" - 13,04%, par ZZS - 8,26%, bet par LKS - 6,38%. Toreiz "Vienotība" ieguva četras deputātu vietas EP, bet VL-TB/LNNK, "Saskaņa", ZZS un LKS - pa vienai.

Kā ziņots, sestdien Latvijā notika EP vēlēšanas, un plkst.20 vēlēšanu iecirkņi tika slēgti. Vēlēšanu rezultāti gan tiks paziņoti naktī uz pirmdienu, kad vēlēšanas noslēgsies visās ES valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu