Gvaido sola sūtīt delegātus uz sarunām ar Maduro režīmu Oslo (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido
Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido sestdien paziņoja, ka sūtīs delegātus uz nākamnedēļ Oslo gaidāmo pirmo tikšanos Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdību.

Tikšanās paredzēta Norvēģijas kā vidutāja vadītā samierināšanas procesā.

Paziņojumā Gvaido norādīja, ka viņa delegāti, "runās gan ar Norvēģijas valdību, gan ar režīma pārstāvjiem". Pagājušajā nedēļā Oslo atsevišķi ieradās abu pušu pārstāvji, bet tā arī nesatikās.

Gvaido, ko par Venecuēlas pagaidu prezidentu atzina ASV un vairākas citas valstis, paziņoja, ka opozīcijas delegāciju vadīs Nacionālās sapulces spīkera vietnieks Staļins Gonsaless un bijušais deputāts Herardo Blijde, kas piedalījās arī sākotnējās sarunās Norvēģijā.

Mediji ziņoja, ka Maduro režīmu sākotnējās sarunās pārstāvēja informācijas ministrs Horhe Rodrigess un Mirandas provinces gubernators Ektors Rodrigess, bet pagaidām nav skaidrs, vai viņi piedalīsies arī sarunās nākamnedēļ.

Gvaido pauda piesardzību par sarunām ar Maduro režīmu, jo šāda ideja nav populāra opozīcijas atbalstītāju starpā.

Laras štata Karoras pilsētā Gvaido žurnālistiem sestdien teica, ka jebkāda vienošanās nozīmēs Maduro atkāpšanos un jaunu vēlēšanu izsludināšanu.

"Mēs uzstāsim," viņš sacīja, "jo pašlaik apvienojot visas mūsu stratēģijas, izmantojot visus mūsu rīcībā esošos instrumentus, mēs nonāksim līdz tam galīgajam solim," viņš sacīja, runājot par ielu protestiem un dažādiem diplomātijas līmeņiem.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp Maduro un Gvaido, kas janvārī sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu pagaidu izpildītāju un kuru par leģitīmu Venecuēlas valsts pagaidu vadītāju atzinušas vairāk nekā 50 valstis, arī ASV un daļa Latīņamerikas valstu.

Savukārt Krievija un Ķīna ir to valstu vidū, kas turpina atbalstīt Maduro.

Gvaido atbalstītāji Maduro neatzīst par likumīgu valsts prezidentu pēc tam, kad viņš pērn uzvarēja vēlēšanās, kuras daudzi uzskata par viltotām.

30.aprīlī Gvaido mēģināja rosināt militāru sacelšanos pret Maduro, bet viņam pievienojās tikai 30 bruņoto spēku pārstāvji.

Sociālistu režīms pēc tam palielināja spiedienu pret Gvaido atbalstītājiem un sabiedrotajiem, desmit parlamenta deputātus apsūdzot valsts nodevībā.

Valdību atbalstošā Konstitucionālā asambleja nesen atcēla 14 opozīcijas deputātu tiesisko imunitāti par viņu atbalstu sacelšanās mēģinājumam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu