Valsts kontrole kritizē Aizsardzības un Iekšlietu ministriju sadarbību ar mednieku klubiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Abām spēka ministrijām - gan Aizsardzības ministrijai (AM), gan Iekšlietu ministrijai (IeM) - ir valsts pārvaldei neraksturīga sadarbība ar mednieku klubiem, kas tiem rada priviliģētu statusu attiecībā uz valsts resursu izmantošanu savām vajadzībām, uzskata Valsts kontrole.

Iestāde atsaucās uz veikto revīziju, kurā secināts, ka AM gadījumā tie ir īpaši labvēlīgi līgumu nosacījumi par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) piederošu mežu platību izmantošanu medībām, bet IeM pakļautībā esošie ugunsdzēsēji izrādījuši labvēlību depo telpu izmantošanai medījumu dalīšanas procesam.

"Lai paplašinātu Ādažu poligona teritoriju, kas nepieciešams saistībā ar paplašināto sabiedroto spēku klātbūtni un militāro aktivitāšu intensitātes pieaugumu Baltijas valstīs, 2017.gadā AM no VAS "Latvijas valsts meži" pārņēma mežu īpašumus kopumā 5281 hektāra platībā. Mantojumā no "Latvijas valsts mežiem" NBS saņēma arī līgumus ar medību organizācijām. Šo līgumu nosacījumi Valsts kontrolei rada šaubas un uzdod jautājumus, vai tie primāri kalpo aizsardzības resora interesēm. Turklāt maksa par medību platību izmantošanu nav tikusi iekasēta kopš 2017.gada, jo aizsardzības resoram neesot speciālistu, kuri pārzinātu specifisko un sarežģīto maksas aprēķināšanas metodiku," atzina revīzijas iestādē.

Līgumos ietverti arī armijai neraksturīgi pienākumi, kuri rada papildu administratīvo slogu karavīriem. Piemēram, izskatīt mednieku organizāciju pieteikumus vēlamo medību platību lietošanai un sniegt atbildi desmit dienu laikā. NBS ir pienākums elektroniski, telefoniski vai mutiski informēt mednieku organizācijas, ja medību platības nepieciešamas militārām vajadzībām. Turklāt līgumi noslēgti uz likumā maksimāli atļauto termiņu - 30 gadiem, pat neizskatot iespēju tos slēgt uz īsāku laiku.

"Pārņemot mežu teritorijas NBS, valsts aizsardzības jomas intereses nav pietiekami novērtētas. Šādā situācijā mednieku organizācijas ir priviliģētākas nekā NBS. Vērtējot līgumus ar mednieku kolektīviem, Valsts kontrolei rodas jautājums - vai šo medību līgumu pārņemšana ir notikusi aizsardzības resora interesēs? Vai laikā, kad poligona noslogotības dēļ ir sarežģīti atrast laiku pat Zemessardzes mācībām, ir iespējams vienoties ar mednieku organizācijām par tām vēlamo medību platību lietošanas laiku un vietu?" uzsvēra valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Cita starpā revīzijā konstatēts, ka medību tiesības Ādažu poligona teritorijā ir nodotas arī biedrībai "Armijas un sporta klubs "Lilaste"". 2001.gadā noslēgtā līguma darbības termiņš beidzas 2021.gadā, un viens no līguma punktiem pat nosaka, ka NBS apņemas netraucēt mednieku organizācijai izmantot medību platības medību organizēšanai un medību saimniecības uzturēšanai līguma darbības laikā.

Valsts kontrole iesaka iekasēt no medību organizācijām maksu un ieskaitīt to valsts budžetā. Ieteikums tiks uzskatīts par ieviestu brīdī, kad valsts budžets saņems par 2017.gadu un 2018.gadu neiekasētos līdzekļus no medību organizācijām. Šobrīd noteiktais termiņš ir 2019.gada 1.oktobris.

Revīzijas rezultātā AM ir uzsākusi risināt jautājumu par maksas aprēķināšanu, jo ir noslēgts līgums ar "Latvijas valsts mežiem" par nepieciešamo medību nomas maksas aprēķinu veikšanu.

Valsts kontrole uzskata, ka turpmāka aizsardzības resora sadarbība ar mednieku organizācijām ir jānoregulē un jāpadara caurskatāma, jāvērtē ar mednieku organizācijām noslēgto līgumu atbilstība aizsardzības resora noteikumiem un arī nepieciešamība veikt grozījumus normatīvajos aktos par medību ierobežojumu militārajos objektos.

Patlaban NBS ir līgumi ar trijām mednieku organizācijām, kuras saimnieko Ādažu poligona mežos, - sporta klubs "Vanagi", mednieku klubs "Asni", biedrība "Vecmurjāņu mednieku klubs".

Savukārt, veicot revīziju par iekšlietu nozares nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, Valsts kontrole pirms gada atklāja, ka Ogres novada Ķeipenes Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) depo ir rīkoti dažādi ar medībām saistīti pasākumi. Maksas pakalpojumu izcenojumi šī objekta telpu izmantošanai nebija apstiprināti, nebija arī līgumu par telpu iznomāšanu, līdz ar to arī samaksa par telpu izmantošanu netika prasīta.

Ķeipenes ugunsdzēsēju depo adresē kopš 2009.gada bija reģistrēts mednieku klubs "Plauži", kura valdes priekšsēdētāja posteni ieņēma Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas amatpersona, bet norādītais mednieku kluba kontakttālrunis bija citas VUGD amatpersonas darba telefona numurs. Tādējādi par pasākumu organizēšanu Ķeipenes ugunsdzēsēju depo zināja vairākas augstas VUGD amatpersonas.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju 2016.gadā un 2017.gadā mednieku klubs "Lady Hunt" sadarbībā ar mednieku klubu "Plauži" rīkoja fazānu medības. Šo pasākumu vajadzībām tika izmantota gan teritorija pie VUGD depo, gan arī depo iekštelpas.

Arī IeM veiktās pārbaude apstiprināja, ka depo telpas izmantotas medību kluba vajadzībām šļūteņu mazgātavā dalīts medījums, telpas izmantotas mielastu rīkošanai, nakšņošanai, kas liecina par īpašam privilēģijām mednieku kluba biedriem, tajā skaitā vairākām augsta līmeņa VUGD amatpersonām.

Valsts kontroles vērtējumā šādi tika pieļauta valsts īpašuma izmantošana privātās interesēs, kas ir pretlikumīgi. Par konstatētajiem faktiem Valsts kontrole jau revīzijas gaitā vērsās Iekšlietu ministrijā un informēja arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu