Aptauja: Austrijā EP vēlēšanās uzvarējusi kanclera labēji centriskā Tautas partija (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta vēlēšanas Austrijā
Eiropas Parlamenta vēlēšanas Austrijā Foto: EPA/Scanpix

Austrijas kanclera Sebastiana Kurca labēji centriskā Tautas partija (OeVP) ir uzvarējusi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, bet galēji labēja Brīvības partija (FPÖ) ierindojusies trešajā vietā, liecina mediju prognozes, kas publicētas pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas svētdien.

Aptaujas, kas veiktas no otrdienai līdz svētdienai, rezultāti liecina, ka OeVP varētu iegūt 34,5% balsu, kas ir par vairāk nekā septiņiem procenta punktiem vairāk nekā 2014.gada EP vēlēšanās.

FPÖ, ko pēdējā laikā satricinājis skandāls, kura dēļ atkāpās partijas ministri Austrijas valdībā un partijas līderis Heincs Kristiāns Štrahe atkāpās no vicekanclera amata, ierindojusies trešajā vietā. Partija ieguvusi 19,7% balsu pretstatā 17,5% pirms pieciem gadiem, liecina aptaujas rezultāti.

Otrajā vietā ar 23,5% balsu varētu ierindoties parlamenta opozīcijā esoša Sociāldemokrātiskā partija. Tas būtu par 0,5 procenta punktiem mazāk nekā 2014.gadā, prognozē vairāku plašsaziņas līdzekļu pasūtītās aptaujas veicēji.

Ja prognozes būs pareizas, zaļie iegūs par vienu procenta punktu mazāk balsu nekā pirms pieciem gadiem - 13,5%, bet liberālā partija NEOS - saņems 8% vēlētāju atbalsta.

Prognozes liecina, ka OeVP iegūs septiņus EP mandātus, kas ir par diviem vairāk nekā līdzšinējā sasaukumā, bet FPÖ un zaļie zaudēs katra pa vienam mandātam, iegūstot attiecīgi trīs un divas vietas.

NEOS saglabātu savu pašreizējo vienīgo mandātu EP.

Aptaujas veicēji gan uzsvēra, ka rezultātus ir grūtāk paredzēt pēc tam, kad Austrijā šomēnes izraisījās politiskā krīze, atklātībā nonākot 2017.gadā slepus uzņemtam video, kurā FPÖ līderis Štrahe runā par potenciāliem infrastruktūras kontraktiem un darījumiem mediju jomā ar kādu sievieti, kas uzdodas par turīgu krievieti. Kurcs atlaida valdības koalīciju un izsludināja ārkārtas parlamenta vēlēšanas rudenī.

Ja prognozes apstiprināsies, Kurcam tas būtu stimuls pirms pirmdien gaidāmā neuzticības balsojuma.

Raidsabiedrība ORF vēstīja, ka vēlētāju aktivitāte ir bijusi lielāka nekā 2014.gada EP vēlēšanās un pirmo reizi kopš 1996.gada varētu pārsniegt 50%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu