Šimonīte: Ievēlētais Lietuvas prezidents būs cienīgs atrasties šajā amatā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Lietuvas prezidenta amata kandidāte, parlamenta deputāte Ingrīda Šimonīte paudusi pārliecību, ka ievēlētais prezidents būs cienīgs savam amatam.

"Šodien, tāpat kā pirms divām nedēļām, gaidāmas vairākas stundas ar rādītājiem, kad no sākuma mēs saņemsim vienas ziņas, pēc tam, visticamāk, citas. Es piedāvāju visiem vienkārši nesākt pāragri priecāties un arī nesāk pārak saskumt," Šimonīte teica žurnālistiem pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas.

"Vienkārši sagaidīsim tos rezultātus, kas būs, un, esmu pilnīgi pārliecināta, ka tas, kurš tiks ievēlēts, būs cienīgs pildīt Lietuvas prezidenta amata pienākumus," viņa sacīja.

Šimonīte pateicās savai komandai par priekšvēlēšanu kampaņu un pauda prieku par vēlētāju aktivitiāti prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā. Viņa uzsvēra, ka Lietuva nav balsojusi pret kādu kandidātu, bet gan par.

"Man patīk, ka šodien vēlēšanu otrajā kārtā vēlētāju aktivitāte bijusi nedaudz zemāka nekā pirmajā kārtā, bet tas liecina, ka pat tie cilvēki, kuriem vairs nebija sava kandidāta, tomēr lielā mērā atnāca nobalsot, kas nozīmē, ka viņi varēja izvēlēties savu kandidātu. ES ceru, ka viņi izvēlējās kandidātu, par kuru var balsot, nevis tādēļ, ka varēja balsot pret otru kandidātu," viņa sacīja.

Lietuvā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis ekonomists Gitans Nausēda, kurš bija neatkarīgais kandidāts, liecina centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti.

Saskaņā ar tiem Nausēda ieguvis 73,02% balsu, bet Šimonīte, kuru virzīja parlamenta opozīcijā esošā konservatīva partija "Tevzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", - 25,67% balsu.

Šie rezultāti iegūti, apkopojot datus no 1142 vēlēšanu iecirkņiem. Pavisam ir 1972 iecirkņi. Pagaidām rezultāti saņemti no reģioniem, bet Viļņas un Kauņas balsis nav saskaitītas. Lielpilsētās lielāks atbalsts tiek prognozēts Šimonītei.

Pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas Lietuvas centrālā komisija paziņoja, ka prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā piedalījās 53,43% balsstiesīgo. Tas bija mazāk nekā vēlēšanu pirmajā kārtā pirms divām nedēļām, bet vairāk nekā 2014.gada prezidenta vēlēšanu otrajā kartā.

Pirms divām nedēļām prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā par Šimonīti nobalsoja 31,31% vēlētāju un par Nausēdu - 30,94%. Pirmajā vēlēšanu kārtā piedalījās deviņi kandidāti. Kopumā vēlēšanu pirmajā kārtā bija deviņi kandidāti.

Pašreizējai Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei, kuras pilnvaru termiņš beigsies jūlijā, konstitūcija liedza kandidēt uz trešo piecu gadu pilnvaru termiņu pēc kārtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu