Ja Mona Liza prastu runāt... Mākslīgais intelekts "atdzīvina" gleznas un fotogrāfijas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Zinātnieki attīstījuši mašīnmācīšanās tehnoloģiju, kas no viena vienīga kadra spēj izveidot kustīgu klipu, ko nezinātājs varētu noturēt par īstu. Šis jaunums pasaulē uzņemts divējādi - viena nometne priecājas par tehnoloģiju attīstību, kamēr otra prāto, vai šādas deepfake tehnoloģijas kļūs par melu un propagandas ieroci.

"Samsung" mākslīgā intelekta centrs Maskavā publicējis pētījumu, kurā apraksta jauno tehnoloģiju.

Parasti mākslīgajam intelektam jāsniedz liels datu daudzums, lai tas spētu objektu atveidot jaunā, iepriekš neredzētā veidā - no cita leņķa vai kustībā. Taču tagad zinātnieki izstrādājuši veidu, kā ticamus attēlus un klipus iegūt no pavisam nedaudziem attēliem - vai pat tikai viena, vēsta portāls "TechCrunch".

Lai to pierādītu, pētījuma autori "atdzīvināja" slavenu gleznu varoņus, piemēram, Monu Lizu.

Zinātnieki parādījuši, ka no viena vienīga kadra spēj izveidot klipu, kura galvenais varonis groza galvu, runā un rāda dažādas grimases. 

Jo vairāk izejmateriāla pieejams, jo pārliecinošāku rezultātu mākslīgais intelekts var sasniegt. Taču pat no viena kadra iegūtie rezultāti pārsteiguši daudzus sociālo tīklu lietotājus, lielā daļā raisot pamatīgu neomulības sajūtu.

No viena vai dažiem kadriem iegūtie rezultāti nav pilnīgi pārliecinoši (un tā spēj kustināt tikai galvu un ķermeņa augšpusi, bet nevis, piemēram, likt uzsist knipi), tomēr tie labi parāda, uz ko jau tagad ir spējīgas mūsdienu tehnoloģijas

Viens no pētījuma autoriem skaidro, kā darbojas tehnoloģija:

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu