Vējonis sveic jaunievēlēto Lietuvas prezidentu Nausēdu un cer uz tuvu divpusējo attiecību uzturēšanu arī turpmāk

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Raimonds Vējonis
Raimonds Vējonis Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apsveicis jaunievēlēto Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu, paužot cerību par tuvu divpusējo attiecību uzturēšanu arī turpmāk.

Vējonis mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēris nepieciešamību turpināt reģionālo kooperāciju starp abām valstīm.

Kā ziņots, Lietuvā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis ekonomists Nausēda, kurš bija neatkarīgais kandidāts, liecina centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti.

Saskaņā ar tiem Nausēda ieguvis 71,86% balsu, bet Lietuvas parlamenta deputāte Ingrīda Šimonīte, kuru virzīja parlamenta opozīcijā esošā konservatīva partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", - 26,68% balsu.

Šie rezultāti iegūti, apkopojot datus no 1334 vēlēšanu iecirkņiem. Pavisam ir 1972 iecirkņi.

Pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas Lietuvas centrālā komisija paziņoja, ka prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā piedalījās 53,43% balsstiesīgo. Tas bija mazāk nekā vēlēšanu pirmajā kārtā pirms divām nedēļām, bet vairāk nekā 2014.gada prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

Pirms divām nedēļām prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā par Šimonīti nobalsoja 31,31% vēlētāju un par Nausēdu - 30,94%. Pirmajā vēlēšanu kārtā piedalījās deviņi kandidāti. Kopumā vēlēšanu pirmajā kārtā bija deviņi kandidāti.

Pašreizējai Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei, kuras pilnvaru termiņš beigsies jūlijā, konstitūcija liedza kandidēt uz trešo piecu gadu pilnvaru termiņu pēc kārtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu