CVK priekšsēdētāja pauž viedokli par nopludinātajiem EP vēlēšanu rezultātiem (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultāti medijiem tika nopludināti diennakti pirms tos drīkstēja paziņot oficiāli. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa portālam TVNET norādīja, ka oficiālie rezultāti neesot tikuši izpausti.

"Pirmkārt, jāņem vērā, ka Latvijā balsu skaitīšana notiek atklātās sēdēs, tur var būt klāt novērotāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Otrkārt, kamēr provizoriskie vēlēšanu rezultāti tiek apkopoti, tie ir pieejami CVK locekļiem," uzskaitīja Bērziņa.

Bērziņa uzsvēra, ka izpaust nedrīkstot oficiālos vēlēšanu rezultātus un ka tie neesot tikuši izpausti.

"Es neko neesmu izpaudusi, un CVK kā komisija neko nav izpaudusi," sacīja Bērziņa. 

Jautāta, vai CVK plāno izmeklēt datu nopludināšanu, Bērziņa atbildēja, ka, iespējams, būtu jāpārskata ES noteikumi. "Es nedomāju, ka vēlētājus var kaut kā pēdējā brīdī ietekmēt citas dalībvalsts rezultāti," norāda Bērziņa. 

Iespējams, ka medijiem vajadzētu uzlikt liegumu publicēt rezultātus laikā, kad tos oficiāli nedrīkst publiskot, norādīja Bērziņa. Taču viņa nevainoja ziņu aģentūru LETA, kas publicēja nopludinātos vēlēšanu rezultātus.

"Šeit saduras divas sabiedrības intereses - visiem sekot līdzi vēlēšanu rezultātu apkopošanai, lai gūtu pārliecību, ka viss saskaitīts godīgi, un otrs viedoklis, ka kaut kas jāpatur noslēpumā, jo tas var ietekmēt citas dalībvalstis," teica Bērziņa. "Manuprāt, šajā gadījumā tomēr noteicošais ir Latvijas vēlētājs."

Atgādinām, ka pirms oficiālo rezultātu nosaukšanas medijos parādījās neoficiāla informācija par EP vēlēšanu Latvijā rezultātiem. Nopludinātie rezultāti no teju visiem iecirkņiem sakrita ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem, kas tika paziņoti svētdienas pusnaktī, kad vēlēšanas bija noslēgušās visā Eiropas Savienībā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu