Eksperte: "Jaunā vienotība" spējusi iegūt visvairāk iepriekš neizlēmušo vēlētāju balsu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Vienotības" domes un apvienības "Jaunā Vienotība" kopsēde
"Vienotības" domes un apvienības "Jaunā Vienotība" kopsēde Foto: Evija Trifanova / LETA

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās spējusi iegūt visvairāk iepriekš neizlēmušo vēlētāju balsu, oficiālos EP vēlēšanu rezultātus komentēja Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes lektore Lelde Metla-Rozentāle.

Metla-Rozentāle atzina, ka "Jaunā vienotība" šajās vēlēšanās "kā fēnikss piecēlās no pelniem". Vērtējot vēlētāju aptaujas pirms vēlēšanām, eksperte norādīja, ka minētā partija spējusi iegūt visvairāk iepriekš neizlēmušo vēlētāju balsu, balsis atņemot arī partijai "Progresīvie" un Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP).

Eksperte norādīja, ka gan nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, gan arī Latvijas Krievu savienības (LKS) vēlētājs ir palicis uzticīgs minētajām partijām, savu uzticību nodemonstrējot vēlēšanās.

Savukārt partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP), visticamāk, gaidīja labāku rezultātu, ņemot vērā lielākos ieguldījumus uz vienu deputāta vietu, pieļāva Metla-Rozentāle.

Eksperte norādīja, ka patlaban aktualizējies jautājums gan par Rīgas domes, gan arī Kultūras ministrijas vadību, līdzšinējai iekļūstot Eiropas Parlamentā.

"Providus" direktore Iveta Kažoka norādīja, ka šķitis, ka mandātu iegūt varētu arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Latvijas Reģionu apvienība (LRA), JKP un "Progresīvie".

Kā ziņots, EP vēlēšanās vislielāko vēlētāju atbalstu - 26,24% - saņēmusi "Jaunā Vienotība", liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publicētie provizoriskie EP vēlēšanu rezultāti.

Otrajā vietā pēc balsu skaita ierindojas "Saskaņa", par kuru balsis atdevuši 17,45% vēlētāju, bet par nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNK) - 16,4% vēlētāju.

AP atbalstījuši 12,42% vēlētāju, bet partiju LKS - 6,24% balsstiesīgo.

Attiecīgi JV, "Saskaņa" un VL-TB/LNNK iegūst pa diviem mandātiem EP, bet AP un LKS - pa vienam.

ZZS saņēma 5,34%, tuvu 5% robežai ir arī LRA un JKP, taču šīs partijas mandātus EP neiegūs.

Līdz ar to EP ir ievēlēts Valdis Dombrovskis (JV), Sandra Kalniete (JV), Nils Ušakovs (S), Andris Ameriks (GKR/S), Roberts Zīle (VL-TB/LNNK), Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), Ivars Ijabs (AP) un Tatjana Ždanoka (LKS).

Iepriekšējās EP vēlēšanās, 2014.gadā, partija "Vienotība", kuras rindās tolaik bija arī vairāki nu jau citu partiju biedri, ieguva 46,19% balsu. Par VL-TB/LNNK toreiz nobalsoja 14,25% vēlētāju, par "Saskaņu" - 13,04%, par ZZS - 8,26%, bet par LKS - 6,38%. Toreiz "Vienotība" ieguva četras deputātu vietas EP, bet VL-TB/LNNK, "Saskaņa", ZZS un LKS - pa vienai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu