EP vēlēšanās Rumānijā uzvarējušas proeiropeiskās partijas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Rumānijā svētdien uzvarējušas proeiropeiskās partijas, liecina rezultāti pēc aptuveni 80% balsu saskaitīšanas.

Labēji centriskā Nacionālā liberāļu partija (PNL) un centriskā alianse USR-PLUS kopā izcīnījušas aptuveni 47% balsu.

Valdošā Sociāldemokrātiskā partija (PSD) tikmēr ieguvusi tikai nedaudz vairāk par 24% balsu, kas ir ievērojami mazāk nekā 37,6% balsu, ko tā izcīnīja EP vēlēšanās 2014.gadā.

PSD popularitātei kaitējušas pretrunīgi vērtētās reformas, ko partija iecerējusi veikt tiesu sistēmā. Gan Rumānijas opozīcija, gan Brisele uzskata, ka šīs reformas vājinās cīņu pret korupciju, bet PSD to noliedz.

PSD līderis Liviu Dragneja atzinis, ka partija nav priecīga par EP vēlēšanu iznākumu.

Kopš nākšanas pie varas 2016.gadā PSD vadošie politiķi, tostarp Dragneja kļuvuši arvien nacionālistiskāki un skeptiskāki pret Eiropas Savienību (ES).

Savukārt Rumānijas prezidents Klauss Johanniss paudis prieku par EP vēlēšanu iznākumu, norādot, ka tas parāda vēlētāju atbalstu eiropeiskai Rumānijai.

"PSD izveidotajai valdībai ir jāaiziet," piebildis prezidents.

Domājams, ka PSD galvassāpes sagādās arī svētdien notikušā referenduma rezultāti.

Referendumā rumāņiem tika dota iespēja paust savu nostāju pret PSD tiesu sistēmas reformām.

Domājams, ka referendumā piedalījušies vairāk nekā 30% vēlētāju, kas nozīmē, ka referendums uzskatāms par notikušu. Oficiālie rezultāti vēl nav zinām, bet gaidāms, ka vēlētāji būs noraidījuši pretrunīgi vērtētās reformas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu