Jaunievēlētais Lietuvas prezidents: Vēlos, lai vismaz trešdaļa ministru ir sievietes (6)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas jaunievēlētais prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas jaunievēlētais prezidents Gitans Nausēda Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas jaunievēlētais prezidents Gitans Nausēda paziņojis, ka vēlētos, lai sievietes ieņem vismaz trešdaļu amatu valdībā, bet parlamenta vēlēšanas no rudens tiek pārceltas uz pavasari.

"Es jau iepriekš esmu teicis, ka vēlētos, ka sākotnēji kā programmas minimums sievietes ieņem vismaz trešdaļu amatu valdībā," viņš sacīja pirmdien preses konferencē.

Vienlaikus Nausēda atzina, ka to būtu grūti īstenot, ja valdība jau ir izveidota, bet sievietes varētu virzīt gadījumos, ja kāds no ministriem atstāj amatu.

"Ja daži ministri nomainās, es ļoti nopietni apsvērtu un ceru, ka varētu vispirms virzīt sievietes kandidātes uz šiem amatiem, ja dažiem ministriem būtu jāatstāj amats pēc valdības maiņas," klāstīja Nausēda.

Pašlaik visas ministrijas Lietuvā vada vīrieši, bet Nausēda uzsvēra, ka atbalsta Skandināvijas attieksmi pret dzimumu vienlīdzību.

Nausēda stāsies valsts galvas amatā 12.jūlijā. Stājoties amatā jaunajam prezidentam, jānoliek pilnvaras līdzšinēja valdībai. Pagaidām nav zināms, vai Nausēda aicinās pašreizējo premjeru Sauļu Skverneli turpināt darbu.

Komentējot valdošās partijas Zemnieku un zaļo savienības ieceri pārcelt parlamenta vēlēšanas no rudens uz pavasari, jaunievēlētais prezidents sacīja, ka tādā gadījumā jaunā valdība varētu nekavējoties sākt darbu pie nākamā gada valsts budžeta.

"Šajā ziņā parlamenta vēlēšanas pavasarī būtu labāka izvēle," viņš teica žurnālistiem.

Kā sacīja Nausēda, esošais parlamenta vēlēšanu datums nozīmē, ka jaunā valdība "manto vēl vienu gadu vecās valdības plānotās ekonomikas politikas".

Lietuvas konstitūcija noteic, ka Seima vēlēšanas notiek otrajā oktobra svētdienā. Lai pārceltu parlamenta vēlēšanu datumu, ir nepieciešami divi parlamenta balsojumi ar vismaz trīs mēnešu starplaiku un ierosinājumu jāatbalsta vismaz divām trešdaļām jeb 94 deputātiem.

Jau vēstīts, ka Lietuvā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis ekonomists Nausēda, kurš bija neatkarīgais kandidāts, iegūstot 65,86% balsu, bet bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte, kuru virzīja parlamenta opozīcijā esošā konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", ieguva 32,86% balsu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu