EP vēlēšanās Spānijā visvairāk balsu sociālistiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Barselona
Barselona Foto: TVNET

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Spānijā svētdien visvairāk balsu saņēmuši premjerministra Pedro Sančesa sociālisti, un šo rezultātu premjers, domājams, izmantos, lai nostiprinātu ietekmi blokā.

Eiropas lielo valstu vidū Spānija ir vienīgā, kur sociālisti ierindojušies pirmajā vietā, Sančesam līdz ar to kļūstot par Eiropas sociāldemokrātu lielo cerību.

Svētdien notikušo Spānijas municipālo un reģionālo vēlēšanu rezultāti vēl tiek apkopti.

Ja, kā tiek prognozēts, sociālistiem arī šajās vēlēšanās būs labi rezultāti, Sančesam būs nodrošinātas spēcīgākas pozīcijas sarunās par valdības veidošanu.

Par sociālistiem balsojuši 32,84% vēlētāju, partijai EP nodrošinot 20 vietas.

Aiz viņiem seko konservatīvā Tautas partija ar 20,18% un 12 vietām, centriski labējā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi") ar 12,18% un septiņām vietām, kreisā partija "Unidos Podemos" ("Apvienoti mēs varam") ar 10,05% un sešām vietām.

Par galēji labējo partiju "Vox" ("Balss") balsojuši 6%, kas ir mazāk nekā 10%, ko šis politiskais spēks saņēma Spānijas parlamenta vēlēšanās. "Vox" EP būs trīs deputāti.

Sociālistu panākumi Sančesam ir panākumi ne tikai iekšzemes frontēs, bet arī Eiropas Savienības (ES) mērogā.

Piektdien līdzšinējais ārlietu ministrs Žozeps Borreljs, kuru Spānija varētu virzīt ES augstā ārlietu pārstāvja amatam, atbalstītājiem sacīja, ka Sančess "vadīs sociāldemokrātijas atdzimšanu Eiropā".

EP no Spānijas ievēlēti arī bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, kas kopš Katalonijas neveiksmīgā mēģinājuma atdalīties no Spānijas dzīvo trimdā, un viņa bijušais vietnieks Oriols Žunkerass.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu