Kurās komitejās vēlas strādāt Latvijas eiroparlamentārieši? (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlaments Briselē.
Eiropas Parlaments Briselē. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Eiropas Parlamentā (EP) atkārtoti ievēlētais Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) jaunajā eiroparlamenta sasaukumā plāno strādāt par locekli Transporta un tūrisma komitejā, kā arī būt aizstājējs Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā, sacīja Zīle.

Ziņa tiek papildināta.

Zīle pamatā darbojās Transporta un tūrisma komitejā, un to neplāno mainīt. EP deputāts norādīja, ka tas saistīts ar dzelzceļa projektu "Rail Baltica", kā arī to, ka, atrodoties EP, šajā komisijā ieguvis ietekmi un tajā bijis frakcijas runasvīrs.

Savukārt otru komiteju Zīle vēloties mainīt. Tā kā nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārziņā patlaban ir Zemkopības ministrija, Zīle no Ekonomikas un monetāro jautājumu komitejas vēlas pāriet uz Lauksaimniecības un lauku attīstības komiteju.

Zīle norādīja, ka tagad ES budžeta kontekstā būs svarīgi cīnīties par tiešmaksājumiem un investīcijām lauksaimniecībai, ko viņš plāno arī darīt.

Zīle sola EP būt aktīvs, lai iegūtu frakcijas atbalstu dažādos jautājumos, kā arī iecerējis turpināt darboties Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas vadības līmenī. Prezidenta amatu gan, visticamāk, ieņemšot Polijas pārstāvis, ņemot vērā frakcijas lielumu, piebilda EP deputāts.

Viņš norādīja, ka otrdien dosies uz Briseli, jo sāksies nozīmīgs posms, proti, EP frakcijām jācīnās par partijām, kuras vēl nav pievienojušās nevienai no grupā. Zīle dosies uz Briseli, lai cīnītos par Eiropas Konservatīvo un reformistu grupu.

Kā sacīja Zīle, viņam darbam EP esot ļoti stabila komanda, kuru arī jaunajā sasaukumā viņš nemainīšot.

Patlaban Zīle ir Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas priekšsēdētāja vietnieks. Zīle bijis Īpašās komitejas finanšu noziegumu, izvairīšanās no nodokļu maksāšanas un nodokļu apiešanas jautājumos priekšsēdētāja vietnieks, loceklis Transporta un tūrisma komitejā, kā arī aizstājējs Ekonomikas un monetārajā komitejā.

No politiskās partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētā Tatjana Ždanoka eiroparlamentā vēlas strādāt Nodarbinātības un sociālo lietu un Lūgumrakstu komitejās.

Politiķe arī pastāstīja, ka plāno turpināt darbu EP partijā "Eiropas brīvā alianse".

Jaunajā EP sasaukumā Ždanoka turpināšot cīņu pret politisko vajāšanu un noklausīšanās organizēšanu.

Kā sacīja Ždanoka, ka viņas biroju Rīgā vadīs LKS biedrs Miroslavs Mitrofanovs, savukārt padomnieku vārdus vēl neatklāja.

No nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētā kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) uzskata, ka vislielāko ieguldījumu varētu dot EP Kultūras un izglītības komitejā, viņa pastāstīja aģentūrai LETA.

Melbārde norādīja, ka EP kopā ar Robertu Zīli (VL-TB/LNNK) darbosies Eiropas Konservatīvo un reformistu politiskajā grupā.

"Vislielāko ieguldījumu es varētu dot, strādājot Kultūras un izglītības komitejā, kur būtiski uzdevumi ir Eiropas izglītības telpas veidošana un atbalsta nodrošināšana Eiropas kultūras daudzveidībai, īpašu uzmanību veltot mazo kultūras un valodas telpu stiprināšanai, tajā skaitā digitālā vidē," pauda jaunievēlētā EP deputāte.

Viņa norādīja, ka tāpat Mediju apakšprogrammas ietvaros ir būtiski iestāties par jauniem pasākumiem žurnālistu atbalstam un mobilitātei. Savukārt "Erasmus+" programmas ietvaros nozīmīgi ir medijpratības un kritiskās domāšanas jautājumi. Lielāka uzmanība pievēršama jauniešu pilsoniskai izglītībai un līdzdalībai, īpaši Eiropas Savienības (ES) nākotnes kontekstā. Parlamenta dienas kārtībā aktuāli jātur arī vēstures un sociālās atmiņas jautājumi.

"Kā otro komisiju apsveru Vides komisiju vai Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komisiju, bet par to vēlos vēl diskutēt politiskās grupas ietvaros. Tāpat ir lietderīgi grupu izvēles saskaņot ar citiem Latvijas deputātiem, lai Latvijas balss pārstāvēta pēc iespējas vairākās komisijās," uzsvēra kultūras ministre.

Savukārt par biroja izveidi Melbārde plāno rūpēties tuvāko nedēļu laikā, konsultējoties ar Zīli.

Kā ziņots, vislielāko atbalstu - ap 26% - EP vēlēšanās saņēmusi "Jaunā Vienotība". Par "Saskaņu" nobalsojuši aptuveni 17,5% vēlētāju, bet par VL-TB/LNNK - ap 16,4% vēlētāju. Apvienību "Attīstībai/Par!" atbalstījuši ap 12,4% vēlētāju, bet partiju "Latvijas Krievu savienība" - ap 6,3% balsstiesīgo.

Līdz ar to EP ir ievēlēts Valdis Dombrovskis (JV), Sandra Kalniete (JV), Nils Ušakovs (S), Andris Ameriks (GKR/S), Zīle, Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), Ivars Ijabs (AP) un Tatjana Ždanoka (LKS).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu