Jūnija sākumā Aloiza Brenča jubilejas nedēļa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Uldis Dumpis un Lilita Ozoliņa filmā “Šahs briljantu karalienei” (1973)
Uldis Dumpis un Lilita Ozoliņa filmā “Šahs briljantu karalienei” (1973) Foto: publicitātes

Par godu kinorežisora Aloiza Brenča (1929-1998) 90. jubilejai Nacionālais Kino centrs un ES Radošā Eiropa MEDIA birojs 3. jūnijā rīko profesionāļu diskusiju par kriminālžanra kino izaicinājumiem un sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā detektīvfilmas “Šahs briljantu karalienei” (1973) restaurētās versijas pirmizrādi kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē. Nedēļas gaitā jubilejas svinēšanai pievienosies arī Rīgas Kino muzejs un Latvijas Kinematogrāfistu savienība. Ieeja uz visiem pasākumiem bez maksas.

Šogad 90 gadu jubileju svinētu kinorežisors Aloizs Brenčs, kurš Latvijas kinovēsturē atstājis spilgtu un aizraujošu kriminālfilmu virkni, apzināti specializējoties šī populārā, bet ļoti specifiskā žanra profesionālā izkopšanā. Lai runātu par žanra likumībām un iespējām to aktualizēt arī mūsdienu Latvijā, Nacionālais Kino centrs un ES Radošā Eiropa MEDIA birojs aicinājis uz diskusiju filmu un literatūras nozares profesionāļus – sarunā, kas notiks pirmdien, 3. jūnijā, 17:00 kinoteātra Splendid Palace pagrabzālē Cafe Film Noir, piedalīsies kinozinātniece un kino vēsturniece Inga Pērkone, sinefils un LKA Nacionālās Filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš, kinorežisors un Simtgades kriminālfilmas "1906" autors Gatis Šmits, Latvijas Rakstnieku savienības vadītājs Arno Jundze, rakstniece un kriminālliteratūras pārzinātāja Dace Rukšāne, kino un TV filmu režisors Armands Zvirbulis, kinozinātniece, film noir žanra speciāliste un Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma.

 “Šahs briljantu karalienei” (1973) 
 “Šahs briljantu karalienei” (1973) Foto: publicitātes

Pēc sarunas – Aloiza Brenča filmas "Šahs briljantu karalienei" restaurētās versijas pirmizrāde kinoteātra Lielajā zālē, seansa sākums 19:30 un pirms filmas – kinozinātnieces Ditas Rietumas ievadvārdi.

Šī 1973. gadā uzņemtā filma ir pirmā, kas aizsāka Aloiza Brenča kriminālfilmu sēriju 20. gadsimta 70. un 80. gados – turpmāk viņš gandrīz katru gadu uzņēma pa detektīvam un ar to padarīja Rīgas kinostudiju slavenu visas Padomju Savienības mērogā, piesaistot skatītāju miljonus.

Foto: Kadri no Aloisa Brenča filmām "Šahs briljantu karalienei" un "Dāvanas pa telefonu".

Restaurēto filmu demonstrēšanu Aloiza Brenča jubilejas nedēļā nodrošina Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs, restaurācija veikta ERAF projektā Kultūras mantojuma satura digitalizācija, to realizējusi studija Lokomotīve.

Savukārt 6. jūnijā, Aloiza Brenča dzimšanas dienā, svinības sāksies 16:00 LKA Rīgas Kino muzejā – tur tiks atklāta mini-izstāde "Tikai nedariet muļķības", kas fokusējas uz jubilāra kriminālfilmās atrodamo spēles un maskēšanās elementu, turklāt atklāj, ka iemīļotas filmēšanas vietas Brenčam ir bāri un naktslokāli. Divas stundas vēlāk, 18:00 kinoteātra Mazajā zālē sāksies Latvijas Kinematogrāfistu savienības (LKS) rīkots vakars ar vēl vienu restaurētas versijas pirmizrādi – kriminālfilma "Dāvanas pa telefonu" (1977).

Plašākā kontekstā varam pieņemt, ka Aloiza Brenča jubilejas svinēšana sākas jau 29. maijā, kad LKS Splendid Palace Mazajā zālē svinēs jubilejas montāžas režisorei Margaritai Surdeko un kinomāksliniekam Gunāram Balodim. Jubilārs kinovakara programmai izvēlējies Aloiza Brenča pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu Kad lietus un vēji sitas logā (1967, filma restaurēta 2011), kas gan klasificējama drīzāk kā spiegu stāsts, nevis kriminālfilma.

"Dāvanas pa telefonu" (1977)
"Dāvanas pa telefonu" (1977) Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu