Lūsis komentē Tāpēc, ka krievs! (70)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: facebook.com

Pirms vairākiem mēnešiem Bolderājas iedzīvotājiem tika izplatītas lapiņas, kurās redzams Rīgas tolaik vēl no amata neatstādinātais mērs Nils Ušakovs, ietērpts koncentrācijas nometņu ieslodzītā drānās. Viņu sagrābuši nacistiskās Vācijas formastērpos ģērbti karavīri, bet Ušakovam kaklā uzkārts plakāts ar uzrakstu "Tāpēc, ka krievs".

Kopš tā brīža “krieva” kārts publiskajā vidē tika izspēlēta arvien biežāk, metot to galdā ikkatrā nākamajā korupcijas apsūdzības lietā vai kratīšanā domei piesaistītu apakšstruktūru birojos. Ironiskā kārtā iepriekšējā nedēļas nogalē Ušakovu ievēlēja Eiropas Parlamenta deputāta amatā viena vienīga iemesla dēļ – “tāpēc, ka krievs”. Arī Tatjana Ždanoka tur atrodas šā paša iemesla dēļ. Ja tā padomā – tieši pateicoties šim aspektam droši vien ir tik lieliski būt Ždanokai vai Ušakovam Latvijā. Varētu pat teikt, ka Latvija ir viena no labākajām vietām pasaulē, kurā šobrīd būt krievam.

Man, piemēram, nenāk prātā neviena cita valsts Eiropā, kurā vari ieiet principā jebkurā veikalā, jebkurā uzņēmumā, kas nodarbojas ar klientu apkalpošanu, vai pat jebkurā valsts iestādē, runāt krievu valodā, un tevi ne tikai sapratīs, bet lielākajā daļā gadījumu pat atbildēs tekošā krievu valodā. Vairumā postpadomju valstu, kurās esmu bijis, gluži kā mūsu Baltijas kaimiņvalstīs, krievu valodu ja ne gluži nesaprot, tad bieži vien principiāli un kategoriski atsakās lietot, bet Latvijā ir lielāka varbūtība, ka veikala kasiere tevi uzrunās krievu valodā, nekā piedzīvot brīdi, kad kāds nesaprot, ko tu viņam pasaki krieviski.

Līdz šim pat varēja pilnīgi mierīgi laist savus bērnus pašvaldību apmaksātos krievvalodīgos bērnudārzos, pēc tam sūtīt iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts apmaksātās krievu skolās. Savulaik, kad studēju RTU, daudziem latviešu valodā nerunājošiem jauniešiem nebija arī nekādu problēmu tikt budžeta vietās augstskolā. Bet tagad – tāpēc, ka krievs...

Man ir kolēģi krievi, draugi krievi, ģimenē ieprecējušies krievi, bet neviens no viņiem vismaz manā klātbūtnē nekad nav pieprasījis kaut kādu īpašu attieksmi savas tautības dēļ. Ja bieži smejas, ka modernajā un liberālajā pasaulē pati lielākā minoritāte varētu būt tumšādaina homoseksuāla ebreju transpersona, tad pilnīgi skaidrs, ka pašmāju kontekstā tas ir augstā amatā strādājošs krievs. Norādi, ka korupcija ir nelikumīga un par to jāstājas likuma priekšā – “Rusofobija!” Vēlies atlaist no darba – “Latvijā atdzimst nacisms!”. Izspēlējot šo etnisko kārti sev pietuvinātos medijos, cilvēki notic, cilvēki balso. Tāpēc, ka krievs.

Palūkosimies kaut vai uz to pašu Tatjanu Ždanoku. Vai ir vēl kāda valsts, kurā, neraugoties uz to, ka, būdams Augstākās Padomes deputāts, sēdē par Latvijas valstiskās neatkarības deklarāciju tu vienkārši nepiedalies, pēc 1991. gada joprojām esi Komunistiskās partijas biedrs, lai pāris gadus vēlāk tiesas ceļā piespiestu sevi atzīt par Latvijas pilsoni, tomēr kopš 2004. gada tevi tāpat vienmēr ievēl pārstāvēt valsti Eiropas Parlamentā? Tad 2016. gadā tu nobalso pret Eiropas Parlamenta rezolūciju saistībā ar cīņu pret Krievijas un teroristisko organizāciju propagandu, bet 2019. gadā tevi tomēr atkal ievēl pārstāvēt valsti Eiropas Parlamentā. Tāpēc, ka krievs.

Par Tatjanu tagad uz kārtējiem pieciem gadiem varēsim aizmirst, cenšoties nedomāt, kuras tieši valsts intereses viņa divdesmit gadus aizstāv Briselē, bet ar Nilu ir citādi. Ušakovs pēdējo dekādi ir bijis savas partijas seja, lokomotīve, gaišais bruņinieks un elektorāta magnēts, tāpēc viņa migrēšana uz siltajām zemēm, manuprāt, savā ziņā iezīmē "Saskaņas" ēras rietu kā minimums galvaspilsētā, kurā “Gods kalpot Rīgai” jau sākuši trīt nažus, gatavojoties cīņai par mēra amatu. Galvenais nepiemirst, ka arī GKR rindās ir pietiekami daudz krievu, sekojoši – šajā politiskajā duelī “tāpēc, ka krievs” vietā varētu nākties sākt izmantot realitātei tuvāko – "tāpēc, ka kretīns" kārti.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu