Juridiskā komisija atbalsta plašu grozījumu Krimināllikumā virzīšanu trešajam lasījumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Saeimas Juridiskā komisija šodien, 28. maijā, atbalstīja plašu grozījumu Krimināllikumā virzīšanu skatīšanai Saeimā trešajā lasījumā.

Otrdien notikušajā komisijas sēdē deputāti lēma par vairākiem ierosinājumiem likuma grozījumos pirms to virzīšanas tālāk, tostarp palielinot minimālo brīvības atņemšanas sodu par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu no trim gadiem līdz četriem gadiem. Šāds ierosinājums pamatots ar to, ka tādējādi tiks ievērots Eiropas Savienības direktīvā noteiktais.

Krimināllikuma grozījumu pakete arī paredz samazināt minimālā nosakāmā naudas soda apmēru par kriminālpārkāpumu no trim līdz vienai minimālajai mēnešalgai. Tāpat plānots samazināt mazāko nosakāmo naudas sodu par mazāk smagu noziegumu, to samazinot no piecām līdz trim minimālajām mēnešalgām.

Šādi likuma grozījumu pamatoti ar to, ka praksē reti ir iespējams tiesājamiem piemērot naudas sodu, jo minimālā naudas soda slieksnis ir pārāk augsts. Savukārt Krimināllikumā noteikts, ka tiesai, vērtējot naudas soda piemērošanu, jāņem vērā notiesātā mantiskais stāvoklis un iespējas sodu samaksāt.

Šajos Krimināllikuma grozījumos iekļauta arī kriminālatbildība par donoru vervēšanu orgānu nelikumīgai izņemšanai. Grozījumos arī palielināts maksimālais ieslodzījuma laiks, kas var tikt piemērots par ziņu nesniegšanu un nepatiesu ziņu sniegšanu par līdzekļu piederību un patieso labumu guvēju, kā arī par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu.

Tāpat ar grozījumiem tiks veikta virkne gramatisku labojumu Krimināllikumā.

Paredzēts, ka tie tiks Saeimā skatīti trešajā lasījumā 6.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu