Ostapenko jau otro gadu pēc kārtas zaudē "French Open" pirmajā kārtā (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Aļona Ostapenko
Aļona Ostapenko Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas otrā rakete sieviešu tenisā Aļona Ostapenko otrdien sezonas otrā "Grand Slam" turnīra - Francijas atklātā čempionāta ("French Open") - pirmās kārtas mačā ar 4-6, 6-7 (4:7) zaudēja titulētajai baltkrievietei Viktorijai Azarenkai.

Līdz ar to šī turnīra 2017.gada čempione Ostapenko jau otro gadu pēc kārtas cietusi neveiksmi pirmajā kārtā. Viņa par to nopelnīja desmit WTA ranga punktus un 46 000 eiro naudas balvu.

Ostapenko pasaules rangā atrodas 39.pozīcijā, kamēr Azarenka ir bijusī pasaules pirmā rakete, līderes godā nonākot 2012.gadā, bet pašlaik viņa ir planētas 43.numurs.

Latvijas tenisiste šajā mačā pieļāva 17 dubultkļūdas, kamēr Azarenkai bija tikai četras.

Ostapenko kopumā mačā pieļāva 60 nepiespiestās kļūdas, bet Azarenka tikai 19.

Ostapenko šī spēle sākās ļoti pateicīgi, jo Azarenka jau pirmajā geimā pieļāva divas dubultkļūdas, kas Latvijas tenisa zvaigznei maču ļāva iesākt ar "sauso" breiku. Tiesa, uzreiz nākamajā geimā ar to pašu atbildēja Ostapenko, jo viņa pamanījās pieļaut pat trīs dubultkļūdas, tādējādi rezultātam kļūstot neizšķirtam 1-1.

Latvijas tenisiste gan spēlēja sev ierasti agresīvajā manierē un, servējot pretiniecei, no 15:30 spēja panākt breikbumbu, kas tika arī izmantota. Turpmākajos pāris geimos abas tenisistes turpināja cīnīties tāpat, jo ceturtajā geimā Ostapenko atkal pieļāva divas dubultkļūdas, bet Azarenka izmantoja sniegtās iespējas, geimam noslēdzoties ar breiku.

Spēlētājas nekādi nespēja uzvarēt geimus pie savas serves, šo tradīciju piektajā geimā turpinot jau Azarenkai. Baltkrieviete gan iztika bez dubultkļūdām, jo Ostapenko ar savu agresīvo spēli un uzvarētām izspēlēm lauza pretinieces servi un izvirzījās vadībā ar 3-2.

Vadību Latvijas tenisiste atkal nenosargāja, jo pie rezultāta 30:30 viņa pieļāva pāris kļūdas, kas Azarenkai atkal ļāva panākt neizšķirtu, tomēr Ostapenko spēja atbildēt ar kārtējo breiku.

Pirmā seta astotajā geimā Ostapenko bija ļoti tuvu tam, lai beidzot nosargātu savu servi, jo viņa bija vadībā ar 40:30, tomēr tad viņa pamanījās pieļaut kārtējo dubultkļūdu, bet turpinājumā Azarenka spraigā cīņā tika kopumā pie trim breikbumbām un izmantoja pēdējo no tām, rezultātam kļūstot 4-4.

Pirmā, kura nosargāja savu servi, bija tieši baltkrieviete, kura sagaidīja pretinieces kļūdu, iesitot bumbiņu tīklā, un geimu noslēdza ar "eisu", pirmo reizi šajā mačā panākot sev vadību. Beigās Azarenka pārliecinoši lauza Ostapenko servi un panāca 6-4.

Par spīti vienai iegūtai breikbumbai, Ostapenko nespēja ar panākumu sākt otro setu, tomēr otrajā geimā viņa beidzot nosargāja savu servi, bet pēc tam to atņēma Azarenkai, tādējādi izvirzoties vadībā ar viena breika pārsvaru.

Atšķirībā no pirmā geima Latvijas tenisistei šo pārsvaru izdevās noturēt, lai gan pēc kārtējās Ostapenko dubultkļūdas sestajā geimā baltkrieviete panāca 40:30. Breikbumu viņa gan neizmantoja, jo Latvijas sportiste nospēlēja pārliecinoši, uzvarot divās izspēlēs pēc kārtas.

Tomēr astotajā geimā Azarenka lauza Ostapenko servi. Lai arī Latvijas tenisiste to iesāka ar uzvarētu izspēli, pašas kļūdas lika viņai zaudēt trīs izspēlēs pēc kārtas, pretiniecei beigu beigās panākot 4-4.

Nākamajā geimā Baltkrievijas sportiste izmantoja savas serves priekšrocības, neļaujot Ostapenko uzvarēt nevienā izspēlē. Līdz ar to viņa bija nonākusi vairs tikai viena uzvarēta geima attālumā no triumfa visā mačā.

Otrā seta desmitajā geimā pēc vēl vienas Ostapenko dubultkļūdas Azarenka panāca 30:0, tuvojoties uzvarai. Nākamajā izspēlē Latvijas tenisiste uzvarēja, bet pēc tam baltkrieviete panāca divas mačbumbas, kuras Ostapenko gan varonīgi atspēlēja, turklāt pēc tam viņa spēja nosargāt savu servi, jo Azarenka divreiz bumbiņu izsita autā.

Ļoti smagā 11.geimā Latvijas tenisist kopumā tika pie trim breikbumbām, pēdējo arī izmantojot. Tādējādi viņa varēja servēt par uzvaru otrajā setā, tomēr pēc nonākšanas vadībā ar 30:0, viņa pāris reizes kļūdījās un pieļāva dubultkļūdu, tādējādi pretiniecei tiekot pie breika iespējas, ko viņa arī izmantoja.

Līdz ar to otrā seta liktenis tika izšķirts taibreikā. Nonākdama iedzinējos ar 0:2 un 1:3, Ostapenko panāca neizšķirtu, bet pēc tam atkal viņa zaudēja divās izspēlēs pēc kārtas. Šo pārsvaru Azarenka noturēja un taibreikā guva panākumu ar 7:4.

Abas tenisistes līdz šim savā starpā nebija spēkojušās.

Otrajā kārtā Azarenka tiksies ar planētas pirmo raketi Naomi Osaku no Japānas vai slovākieti Annu Šmiedlovu (WTA 92.).

Baltkrievijas tenisiste karjeras laikā izcīnījusi 20 WTA titulus, bet viņas labākais sasniegums Francijas atklātajā čempionātā ir pusfināls 2013.gadā. Viņa divreiz - 2012. un 2013.gadā - uzvarēja Austrālijas atklātajā čempionātā.

Azarenka, kurai ir 29 gadi, pie tituliem gan nav tikusi kopš 2016.gada, tomēr šogad aprīlī viņa spēlēja Meksikā notikušā Monterejas WTA "International" turnīra finālā, kur gan piekāpās spānietei Garvinjei Mugurusai. Baltkrievietei tas bija pirmais fināls trīs gadu laikā. Tiesa, šāda pauze saistīta ar to, ka viņa 2016.gada decembrī laida pasaulē dēlu Leo, bet pēc tam ilgstoši tiesājās ar savu bijušo dzīvesbiedru, kā dēļ nevarēja atstāt ASV.

Šosezon Azarenka 26 spēlēs guvusi 16 uzvaras.

Ostapenko šosezon uzvarējusi tikai sešās no 20 cīņām. Latvijas tenisiste pēdējā laikā gan spēlējusi nesekmīgi, jo viņai visu turnīru ietvaros bija piecu zaudējumu sērija.

Ostapenko Francijas atklātajā čempionātā spēlēja piekto reizi. No četrām iepriekšējām reizēm trijās viņa apstājās pirmajā kārtā, bet 2017.gadā sensacionāli kļuva par čempioni, sarūpējot vienu no nozīmīgākajām trofejām Latvijas sporta vēsturē.

Savukārt Azarenkai šis ir jau 12. "French Open" karjerā. Savu labāko rezultātu viņa sasniedza 2013.gadā, kad aizkļuva līdz pusfinālam, vēl baltkrievietes kontā ir divi ceturtdaļfināli.

Francijas čempionāta otro kārtu sasniegusi Latvijas pirmā rakete Anastasija Sevastova.

Abas Latvijas tenisa zvaigznes šajā turnīrā spēlēs arī dubultspēļu sacensībās. Sevastova ar savu ierasto partneri Anastasiju Pavļučenkovu no Krievijas pirmajā kārtā mēros spēkus ar krievietēm Jekaterinu Aleksandrovu un Veru Zvonarjovu, bet Ostapenko kopā ar ukrainieti Ludmilu Kičenko duelēsies ar rumānietēm Irinu Begu un Mihaelu Buzarnesku.

Tikmēr vīru turnīrā pirmajā kārtā apstājās Ernests Gulbis.

Francijas atklātā čempionāta pamatsacensības ilgs līdz 9.jūnijam. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu